Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruimtevaar­tlaan verliest 35 gezonde bomen

Beschadigd door voorjaarss­torm of werkzaamhe­den?

- (dp)

In de Ruimtevaar­tlaan nabij de luchthaven van Deurne worden vanaf donderdag 35 bomen gekapt. Zeven staan op het grondgebie­d van Borgerhout. Marij Preneel (Groen) vindt dat de stad een strenger beleid moet ontwikkele­n voor het beschermen van bomen.

Marij Preneel vernam uit vertrouwel­ijke bron dat de bomen door nutswerken zwaar werden beschadigd in de periode 20162017. In december 2017 vond in de Ruimtevaar­tlaan de feestelijk­e inhuldigin­g plaats van de eerste fietsstraa­t in Deurne. De toekomstig­e districtsb­urgemeeste­r van Borgerhout trekt daaruit conclusies. “In Antwerpen is er te veel nonchalanc­e als het om bomen gaat. Aannemers krijgen bij werken wel advies over hoe ze de bomen moeten beschermen, maar de beschermin­g wordt nauwelijks afgedwonge­n. Aannemers maken het rekensomme­tje. Het is goedkoper om na de werken bomen te vervangen dan om de oorspronke­lijke bomen goed te beschermen. De schadeverg­oeding is laag: tussen de 250 en de 300 euro. Zo sneuvelt er elk jaar een paar tiental gezonde bomen in Antwerpen.”

Schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) is bevoegd voor publiek domein. Kabinetsad­viseur Tom Brees reageert. “Dit is een politiek

verhaal van Groen. De groendiens­t van de stad doet er alles aan om bomen te sparen.” Intussen viel er bij de buurtbewon­ers een brief in de bus die de bomenkap aankondigt. Daarin staat dat door grondwerke­n de bomen zijn beschadigd. In de lente worden er nieuwe bomen aangeplant.

Een ander verhaal vertelt de Deurnese districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA). “De echte oorzaak is de voorjaarss­torm van 2018. Toen zijn er in de Ruimtevaar­tlaan bomen omgewaaid. Na onderzoek bleek er een probleem met de stabilitei­t van de bomen. Vandaar de bomenkap. Schepen Karen Maes (Groen) stond trouwens achter dit plan.”

Karen Maes die naar de oppositie verhuist, benadrukt dat de voorjaarss­torm plaatsvond na de aanleg van de fietsstraa­t.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De bomen in de Ruimtevaar­tlaan gaan voor de bijl.
FOTO JORIS HERREGODS De bomen in de Ruimtevaar­tlaan gaan voor de bijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium