Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als enige nog niet verloren in Europa

- (dvd)

Club Brugge mag vol aan de bak. De spelers van Red Bull Salzburg kregen dit seizoen immers vleugels, ze zijn als enigen in heel Europa nog ongeslagen.

31 matchen gespeeld, waarvan 26 gewonnen, 5 gelijk en 0 verloren. Het parcours van RB Salzburg is indrukwekk­end. Dat het in de Oostenrijk­se Bundesliga nog niet verloor, tot daar aan toe. Maar in zijn Europa League-poule bleef RB met 18 op 18 zelfs foutloos. Niet evident in een groep met Rosenborg, Celtic en… RB Leipzig. Inderdaad, de twee Red Bull-clubs kwamen tegen elkaar uit. En hoewel de toptalente­n steevast voor veel geld van Salzburg naar Leipzig trekken (Keïta, Bernardo, Laimer) en niet omgekeerd, was de Oostenrijk­se formatie tweemaal te sterk.

Een straffe prestatie van succescoac­h Marco Rose. De 42-jarige Duitser – hij is van Leipzig… – leerde de stiel van zijn coaches bij Mainz. Niet de minsten: Thomas Tuchel en Jürgen Klopp. Rose won in 2017 de UEFA Youth League met de U19 van Salzburg en kreeg vorig seizoen zijn kans bij de hoofdmacht. Hij pakte meteen de vijfde landstitel op een rij, met een recordaant­al punten, en loodste de ploeg naar de halve finales van de Europa League, waarin hij Dortmund en Lazio uitschakel­de. In de Champions Leaguevoor­rondes liet Salzburg zich afgelopen zomer verrassen door Rode Ster Belgrado, maar het succesverh­aal blijft toch duren.

Goal om de 72 minuten

Munas Dabbur: 20 goals in 30 duels. Smail Prevljak: 11 goals, eentje om de 72 minuten. Takumi Minamino: ook al 11 goals. Dat zijn de offensieve spelers die Club moet vrezen. Toch blikt Ivan Leko vol vertrouwen vooruit. “Een team uit Engeland of Spanje lijkt misschien aantrekkel­ijker, maar tegen Salzburg hebben we zeker een kans om door te gaan. Het is fifty-fifty. Met de steun van onze twaalfde man moeten we thuis een goeie uitgangspo­sitie zien te bemachtige­n.”

Salzburg staat wel al 14 punten los in de competitie en zal dus vol focussen op Europa. Een meevaller voor Club: middenveld­er Amadou Haidara, een van de toptalente­n, is out tot maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium