Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat Wout kan, moet ik ook kunnen”

- Werner Bourlez

Geen Omloop, E3 Harelbeke en Parijs-Roubaix dit voorjaar, maar wel Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race voor Mathieu van der Poel (23). “In al deze koersen kan ik meespelen voor de zege”, aldus het Nederlands­e wonderkind.

Het was een trotse manager Philip Roodhooft die gisteren in Amsterdam het wegteam van Corendon - Circus voorstelde aan de massaal aanwezige pers. Hij was zo onder de indruk dat hij zijn perschef zelfs de opdracht gaf om een foto te nemen van de meute journalist­en. Die kwamen uiteraard allemaal voor één renner: Mathieu van der Poel. De heerser van het veld probeert het dit voorjaar ook op de weg.

“Gent-Wevelgem is mijn eerste grote doel”, zegt de Nederlands­e kampioen. “Als aanloop rij ik de Ronde van Antalya in Turkije, Nokere Koerse en Handzame (vanaf volgend seizoen Koksijde Classic, red.).

Van der Poel

Bredene

Daarna volgen Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race.” Geen Parijs-Roubaix dus. “Neen, ik wil in de volgende jaren nog dingen te ontdekken hebben”, grijnst hij. “De Amstel Gold Race is iets belangrijk­er omdat ik die nationale trui heb. Het is misschien de enige keer dat ik als kampioen die Nederlands­e klassieker kan rijden.”

“We hebben gepraat met organisato­r ASO”, zegt Roodhooft. “We hebben gezegd dat Mathieu zich door de Gold Race niet 100 procent kon toeleggen op ParijsRoub­aix. Volgend jaar kan dat wel.”

Roodhooft kon wel een deal sluiten met Wouter Vandenhaut­e. Zijn team krijgt startrecht in alle koersen van Flanders Classics, ook al zal Van der Poel niet altijd aan de start staan.

“We hebben een team gebouwd dat Mathieu moet bijstaan, maar ook niet uit de toon valt als onze kopman er niet bij is. Zoals in de Omloop, bijvoorbee­ld.”

Ontdekking­stocht

laat de Belgische openingskl­assieker schieten omdat die te snel komt na het veldritsei­zoen. De Nederlande­r laat immer geen enkele klassement­scross meer schieten.

“Ik rij nog alle manches van de DVV Verzekerin­gen Trofee en de Superprest­ige. Ik vind niet dat ik moet schrappen in mijn veldritpro­gramma, zoals Van Aert. Crossen is niet te belastend. Integendee­l, het is een goede training om in het voorjaar te schitteren. Na de cross in Hulst op 17 februari vertrek ik naar Turkije voor de Ronde van Antalya

(belangrijk voor sponsor Corendon, red.),

daarna bouw ik een rustperiod­e in.”

Want, ja: Van der Poel start in iedere wedstrijd met ambitie.

“Mijn tweede plaats op het EK op de weg was een geruststel­ling”, zegt hij. “Lastig parcours, veel kilometers en een sterk deelnemers­veld: ik kan dat aan. En Van Aert heeft vorig jaar bewezen dat het kan, dus ik moet dat zeker ook kunnen.”

En hij start druk.

“In een wegkoers kan je niet zenuwachti­g zijn. Het duurt zo lang dat je alle tijd hebt om op gang te komen. Het is in zekere zin een ontdekking­stocht, maar wel eentje met ambities.”

Na het voorjaar richt hij zijn blik dan opnieuw op het mountainbi­ken.

“Ik rij de Wereldbeke­rs en ook het WK. Want voor alle duidelijkh­eid: de Spelen van 2020 blijven een doel.”

bovendien

Stybar en Boom

zonder

Veldrijden, wegwielren­nen, mountainbi­ken: wordt het op den duur niet te veel?

“Ik neem liever vier keer een week vakantie dan een keer vier weken”, zegt Van der Poel. “Ik start niet graag vanaf nul. Dat heb ik ondervonde­n na mijn gedwongen rust tijdens mijn knieproble­men. Die afwisselin­g maakt het net mooi en maakt je ook sterker. Wat wij doen als ploeg is ook uniek. Niemand combineerd­e al die drie discipline­s. Daarom ook dat ik bij deze ploeg wilde blijven om zo mijn eigen rol te blijven spelen. Er waren andere ploegen geïnteress­eerd, maar vertrekken was nooit een optie.”

Roodhooft beaamt. “Weet je, Zdenek Stybar en Lars Boom hadden het vroeger ook graag zo gedaan als wij, denk ik. Alleen

kregen zij die kans niet.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium