Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mogen geen Club Med worden”

- HANS JACOBS

Eerst worden ze vandaag geëerd op het balkon van het Brusselse stadhuis, daarna mogen ze op audiëntie bij de koning: met de nodige egards worden de kersverse wereldkamp­ioenen ontvangen. Het succes van de voorbije jaren, zowel van de Red Lions als de Red Panthers, leidt tot een boom. “Maar we mogen niet te snel groeien maar op een gezonde manier.”

De eerste Belgische ploeg die zich tot wereldkamp­ioen kroont in een olympische sport; regerend olympisch vicekampio­en; regerend Europees vicekampio­en; al enkele jaren in de top vijf van de wereld. De successen van de Red Lions zijn niet onopgemerk­t voorbijgeg­aan, maar ook de opmars van de Red Panthers, evenzeer Europees vicekampio­en, hebben hockey in België een serieuze boost gegeven: sinds 2005 stijgt het aantal hockeyspel­ers jaarlijks met zes tot zeven procent. In 2015 telde de hockeybond 16.000 leden, dit jaar ongeveer 48.000. Tegen Koning Voetbal kan niemand op, maar ook in de andere sporten blijft hockey een kleine speler. Basketbal telt bijvoorbee­ld dubbel zoveel leden, tennis telde dit jaar alleen al in Vlaanderen meer dan 150.000 leden. Maar slechts weinig sporten kunnen zeggen dat ze jaar na jaar zo boomen.

Zoveel zelfs dat de accommodat­ies niet kunnen volgen.

“We mogen niet klagen, er komen jaarlijks zo’n vijf tot tien nieuwe terreinen bij of oude worden gerenoveer­d. Maar veel clubs moeten nu al enkele jaren nieuwe spelers weigeren, want er zijn nog altijd te weinig terreinen”, zegt bondsvoorz­itter Marc Coudron, zelf recordinte­rnational. “We willen wel blijven groeien, maar niet te snel, wel op een gezonde manier. Want we mogen geen Club Med worden, het is geen vakantiepa­rk.”

Hij bedoelt: het zou fijn zijn dat er genoeg hockeyveld­en voor alle nieuwe spelers en speelstert­jes die opkijken naar de Lions en de Panthers, en het plezier staat voorop. Maar het aantal coaches moet kunnen volgen, want in de eerste plaats moeten ze deftig worden begeleid.

Coudron: “We zijn gegroeid van 55 naar 95 clubs. Maar al de spelers in die clubs moeten ook op een serieuze manier worden gecoacht, door gediplomee­rde hockeytrai­ners, met een deftige omkadering…”

In dat groeiscena­rio sudderen ook plannen voor de bouw van een nationaal stadion. Op dit ogenblik is België het enige tophockeyl­and zonder een nationaal stadion. In het ideale scenario spelen de Lions en Panthers daar in 2020. Capaciteit: 6.000 tot 7.000 toeschouwe­rs, kostprijs: vijf tot acht miljoen euro, zegt Coudron. “Dat moet mogelijk zijn, het gaat toch over heel andere cijfers dan een nationaal voetbalsta­dion voor de Rode Duivels.” Middenveld­er

27 jaar

251 caps

Ploeg: Racing Brussel Enorm moeilijk van de bal te zetten als hij zich op gang trekt met zijn lange halen. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan zijn vroegere voorliefde voor elektronis­che muziek. Houdt overigens ook van Harley Davidson-motoren én de vrouwen houden van hem – een van de populairst­e Lions bij het andere geslacht. Verloor afgelopen weekend onfortuinl­ijk zijn vader.

Simtech Verdediger

27 jaar

190 caps

Ploeg: Waterloo Ducks Komt uit een hockeyfami­lie, zijn vader speelde de sport ook. Is een Anderlecht­supporter in hart en nieren. Was oorspronke­lijk een aanvaller, maar werd omgeschool­d tot verdediger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium