Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kippen en konijnen houden was verplicht”

Wijkvereni­ging Hoge Akkersbloe­i blaast 60 kaarsjes uit

-

De Hoge Akkersbloe­i bestaat zestig jaar. De vzw verenigt 550 inwoners van de wijk Kaart, zorgt voor groepsaank­open en leent materialen uit.

Huidig voorzitter is Herman Rondeaux. Het bestuur volgt met argusogen de ontwikkeli­ngen van het scholenpro­ject Kaart. “Voor ons is dat belangrijk, want op de site waar de nieuwbouw komt, ligt zaal Berkenhof. Die zaal is al een tijdje dicht en zal worden afgebroken. Dat maakt dat wij alleen nog zaal De Eekhoorn hebben”, legt Herman Rondeaux uit.

In 1950 werden de gronden in de wijk Kaart door de Kleine Landeigend­om aangekocht van de bank Antverpia. In 1956 begonnen de werkzaamhe­den aan de Middelkaar­t en Het Venneke. In 1957 werd de Hoge Akkersbloe­i opgericht, een jaar later volgde de officiële start. Vandaag telt de vereniging 550 leden, dat vertegenwo­ordigt ongeveer 87% van de woningen. Typisch voor de huizen is de witte kleur.

“In de beginperio­de betaalden de leden 100 Belgische frank per jaar voor hun lidmaatsch­ap. Er waren voorwaarde­n aan verbonden om in deze huizen te mogen wonen. Zo moesten bewoners minstens zes kippen en twee konijnen houden, een groentetui­n hebben en er diende geregeld met water en zeep te worden gereinigd. Dat werd allemaal gecontrole­erd. Vandaag betalen de leden tien euro per jaar. In ruil daarvoor krijgen ze een tijdschrif­t en kunnen ze allerlei materialen ontlenen. Voor de duurdere toestellen wordt een huurprijs van 10 euro gevraagd.”

De voorzitter zegt dat de vereniging nog lang niet is uitgezonge­n. “We vinden de sociale cohesie in de wijk een zeer belangrijk gegeven. Daarom organisere­n wij allerlei acties voor het goede doel. Zo is er ieder jaar onze Mega Salsa Night.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Van links af: Gert Denhaene, Paul Vande Casteele, Marc Van den Bergh en Herman Rondeaux voor een typisch wit huis.
FOTO JAN BRYS Van links af: Gert Denhaene, Paul Vande Casteele, Marc Van den Bergh en Herman Rondeaux voor een typisch wit huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium