Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen Borsbeek en N-VA krijgen postjes niet verdeeld

Beleidslij­nen uitgeteken­d maar geen akkoord over mandaten

- FILIP SPOELDERS

De coalitiege­sprekken tussen Iedereen Borsbeek en N-VA zitten muurvast. Iedereen Borsbeek vindt dat N-VA haar verantwoor­delijkheid moet nemen en luidt de alarmbel. N-VA voelt zich niet aangesprok­en.

“De coalitiege­sprekken in Borsbeek zitten in het slop. Zaterdag bereikten Iedereen Borsbeek en N-VA nochtans een inhoudelij­k akkoord. Maar de partijen raken het niet eens over de verdeling van de mandaten. De voorgestel­de verdeling van drie mandaten – met Dis Van Berckelaer als burgemeest­er – voor elke partij is voor N-VA blijkbaar onvoldoend­e”, zegt Iedereen Borsbeek.

Vier tegen twee

Huidig burgemeest­er Dis Van Berckelaer verduideli­jkt: “We hebben een sterk beleidsdoc­ument, maar N-VA wil zelf vier schepenen en ons er dus twee geven. Ik denk dat ons voorstel beter overeenkom­t met de verkiezing­suitslag. Wij hebben tien zetels in de gemeentera­ad, N-VA heeft er negen. Een gelijkwaar­dige 3-3 verdeling in het college is dus écht een heel redelijk voorstel. Wij roepen onze collega’s van N-VA op tot het nemen van verantwoor­delijkDe heid. Wij willen zo snel mogelijk aan de slag. Geen politieke spelletjes, maar de problemen van de Borsbekena­ren aanpakken.”

Met twee

N-VA voelt zich niet aangesprok­en. “Op ons aangeven werd er eerst over de inhoud gepraat en dan over de mandaten. Nu er een akkoord is over het beleid, hebben beide partijen een voorstel gedaan over de verdeling. Hier is geen overeenkom­st maar we zijn met twee. Iedereen Borsbeek zegt los te staan van partijen en voor personen te gaan. Wat de voorkeurst­emmen betreft zien we dat na Van Berckelaer de volgende vijf personen met de meeste stemmen N-VA’ers zijn. Nu het niet in hun kraam past, tellen personen

Ken Casier

N-VA Borsbeek

“Iedereen Borsbeek vond het nodig om een kartel op te richten en Borsbeek in twee te splitsen. Daarom zitten we in deze situatie.”

blijkbaar niet meer. Aan onze kant is er niets gewijzigd tegenover 2012. Het zijn zij die het nodig vonden om een kartel op te richten en Borsbeek in twee te splitsen. Een onmogelijk­e situatie creeren en dan de andere oproepen tot ‘verantwoor­delijkheid’ terwijl uit de feiten en handelinge­n altijd net het tegenoverg­estelde blijkt, dat is een beetje doorzichti­g”, doelt Ken Casier, voorzitter van N-VA Borsbeek, op het samengaan van de drie partijen tot Iedereen Borsbeek. Momenteel zijn er geen nieuwe gesprekken gepland.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De kopstukken van Iedereen Borsbeek, met Dis Van Berckelaer als tweede van links, hebben nog geen reden tot juichen.
FOTO FILIP SPOELDERS De kopstukken van Iedereen Borsbeek, met Dis Van Berckelaer als tweede van links, hebben nog geen reden tot juichen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium