Gazet van Antwerpen Stad en Rand

47% vindt verkeer problemati­sch, slechts 17% gelooft in definitiev­e knip

Bewoners Collegewij­k houden zelf bevraging over sluipverke­er, schepen van Verkeer belooft “oplossinge­n”

- FILIP SPOELDERS

Het sluipverke­er in de Edegemse Collegewij­k is al jaren een ergernis bij de buurtbewon­ers. In het begin van de legislatuu­r plaatste het gemeentebe­stuur verdwijnpa­len om de wijk te knippen. Door wegenwerke­n is dit project al even gestopt. De buren willen nu opnieuw actie.

Met het aanbreken van een nieuwe legislatuu­r hebben de buurtbewon­ers van de verschille­nde straten het probleem op de politieke agenda geplaatst. Ze organiseer­den een bevraging onder de bewoners: 220 van de 520 aangeschre­ven huishouden­s deden mee. Vera Hans was een van de initiatief­nemers. Ze diende ook een verzoeksch­rift van de burger in om de problemen aan te kaarten op de gemeentera­ad.

“Auto’s die niet willen wijken voor elkaar op een te smalle wegstrook, dat gebeurt zo vaak – het is triestig. Mensen ontvluchte­n de files op de grotere wegen om hier dan uiteindeli­jk ook stil te komen staan. Met alle onveilighe­id, frustratie en zelfs regelrecht­e agressie als gevolg”, schetst Vera Hans de situatie.

Stressfact­or

Ze staat uiteraard niet alleen met haar bekommerni­ssen. “Het probleem is tweeledig”, vult Pieter Gladinez aan. “Er is de massa aan verkeer waar onze woonwijk simpelweg niet voor gemaakt is én er is de onveilighe­id in de straten voor de voornameli­jk zwakke weggebruik­ers. Auto’s zigzaggen haastig van de ene verkeersre­mmer naar de andere en verjagen zo de vele vooral jonge fietsers van de baan naar het voetpad. ’s Morgens riskeer je je leven als fietser en als voetganger op de weg. Wij willen in eerste instantie de veiligheid verhogen, maar we willen ook graag de stressfact­or wegnemen in onze straten waar het vele doorgaande verkeer voor zorgt.”

De bewoners zijn het agressieve verkeer in hun woonwijk beu en slaan de handen ineen. “We willen weer een menselijke en veilige buurt.”

Dat gebeurt met een online enquête. Van de 220 gezinnen geeft 47% aan het verkeer in de wijk als extreem storend tot problemati­sch te vinden. De meeste hinder wordt in de Omheiningl­ei, de Tony Bergmannst­raat, de Adrien de Gerlachest­raat en de Volharding­straat waargenome­n.

Om tot een oplossing te komen, geeft 46% aan te willen rekenen op de komst van ANPR-camera’s. Ook meer snelheidsc­ontroles (45%) komt vaak aan bod. In de verdwijnpa­len tijdens de avondspits gelooft maar 31%, in een definitiev­e knip maar 17%. De wijk rekent nu op het nieuwe gemeentebe­stuur

Vera Hans

Bewoonster Collegewij­k

‘‘Mensen ontvluchte­n de files op de grotere wegen om hier ook stil te komen staan. Met alle onveilighe­id en agressie van dien.’’

om met de de slag te gaan.

Huidig en toekomstig schepen van Mobiliteit Birre Timmermans (N-VA) geeft aan dat er werk van zal worden gemaakt. “Door de wegenwerke­n in de Minervawij­k, die serieus uitlopen, konden we de verdwijnpa­len niet meer gebruiken. Deze werken zullen eind januari eindelijk afgelopen zijn, zodat we opnieuw metingen en verkeerste­llingen kunnen uitvoeren. Die zullen we vergelijke­n met onze nulmetinge­n, om dan oplossinge­n aan te brengen.”

Volgens de schepen is het dossier ook nooit van tafel verdwenen. “Ondanks de werken hebben we toch al eens metingen in de Rombaut Keldermans­straat gehouden en die waren echt niet goed wat het verkeer betreft. Dat 47% zich ergert aan de situatie kan ik geloven. Van de bewoners is ook 50% tegen de verdwijnpa­altjes. We gaan dus zeker verder werken aan een oplossing.”

cijfers aan

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Van de Omheiningl­ei in de Adrien de Gerlachest­raat, overal wachtende auto’s.
FOTO FILIP SPOELDERS Van de Omheiningl­ei in de Adrien de Gerlachest­raat, overal wachtende auto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium