Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor Poetin is “te kritische” rap een staatszaak

President neemt hiphopwere­ld over om controle te kunnen uitvoeren

-

In Rusland is hiphop een staatszaak. President Poetin liet de laatste maanden tientallen concerten boycotten en rappers gevangenze­tten. Allemaal in de hoop hen monddood te maken en de muzikale aanvallen op zijn beleid te stoppen. Maar de oude Sovjetmeth­ode van harde censuur had net het omgekeerde effect. Dus kiest de president nu een nieuwe tactiek. “We moeten de hiphopwere­ld overnemen en in de juiste richting sturen.”

Het kan verkeren. In 2014 klom Poetin nog op het podium van een awardshow voor de Russische hiphop om het genre te vergelijke­n met kaviaar. En dat kan tellen als compliment in Rusland. De grootste rapsterren van toen stonden aan zijn kant. Sommige muzikanten droomden zelfs luidop van een een muzikale samenwerki­ng, met hun idool. Maar vier jaar later vertolken Russische rappers steeds vaker de stem van jonge Russen die zich afkeren van Poetin. Ontevreden zijn ze met het politieke beleid en de economisch­e malaise.

collab,

Rappers in de cel

Rappers met miljoenen volgers die publiekeli­jk tegen zijn schenen stampen? Dat laat Poetin niet gebeuren. In de laatste twee maanden alleen al zijn verschille­nde artiesten opgepakt en werden uitbaters van concertzal­en gedwongen om concerten af te gelasten. Zo ook een optreden van Husky, een van de populairst­e Russische rappers. De politie had gewoon de microfoon uitgedraai­d en alle lichten gedoofd in de concertzaa­l in Krasnodar. Waarop de rapper buiten op een wagen klom om zijn fans toe te spreken en zijn geboycotte concert af te werken. “Ik zal hier mijn muziek spelen, met de meest eerlijke teksten”, schreeuwde hij de honderden jongeren op straat toe. Husky vloog prompt de cel in wegens hooliganis­me en extremisme.

Valse beschuldig­ingen, zeggen critici van het beleid. Volgens hen vloog Husky achter tralies om een duidelijke boodschap te sturen aan het muziekwere­ldje. Dat Poetin het niet pikt dat de rapper lacht met zijn beleid, kritiek heeft op de armoede, de corruptie aanklaagt en de politie van brutalitei­ten beticht. Husky werd vier dagen na zijn vonnis al vrijgelate­n. Niet toevallig enkele uren voor de eerste beats weerklonke­n op een uitverkoch­t solidarite­itsconcert. Maar die vervroegde vrijlating kon de woede in de hiphopwere­ld niet bekoelen.

Verloederi­ng van de jeugd

Poetin weet heel goed dat wanneer een woedende rapper een microfoon in zijn handen krijgt, dat dat schadelijk­e gevolgen kan hebben voor hem als president. Dus ging hij afgelopen weekend op zoek naar nieuwe methodes om de muziekwere­ld in zijn greep te krijgen. Tijdens een bijeenkoms­t van de presidenti­ële Raad voor Cultuur en Kunst in Sint-Petersburg verklaarde hij dat het probleem met de rappers “met grote voorzichti­gheid” moest worden aangepakt. “Niet door hun muziek te verbieden, wel door de rappers onder controle te houden. Ze zijn onmogelijk te stoppen. Dus moeten we de hiphopwere­ld overnemen en in de juiste richting sturen.”

Dat hij de kritiek op zijn beleid beu is, dat zou Poetin nooit toegeven. Nee, hij pakt hiphop aan omdat hij angst heeft dat rap voor de verloederi­ng van de Russische jeugd zal zorgen. “Rap en andere moderne vormen van kunst rusten op drie pijlers: seks, drugs en protest. Ik ben het meest bezorgd over drugs, want die zullen onze natie schade toebrengen. Ik vrees ook dat de expliciete taal die de rappers hanteren, zeer slecht zijn voor het taalgebrui­k.” Hoe de Russische overheid het “probleem” exact zal aanpakken, is nog niet geweten.

Van podium naar strafkamp

Het is niet de eerste keer dat Rusland problemen heeft met zijn muzikanten. Er is een lange ‘traditie’ van muzikale censuur. In het Sovjettijd­perk werden al te kritische muzikanten gewoon nog naar strafkampe­n gestuurd. De andere optie was plooien naar de wil van de leider. Componist Dmitri Sjostakovi­tsj noemde zijn vijfde symfonie

Antwoord van een Sovjetkuns­tenaar op Terechte Kritiek.

Dat gebeurde nadat Stalin hem had afgekraakt voor een opera en de muzikant zelfs even liet oppakken.

Wie in Rusland als muzikant in de gratie wil vallen, houdt het dus maar best op de traditione­le balalaika.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Als censuur niet blijkt te werken, gooit president Poetin het maar over een andere boeg.
FOTO ISOPIX Als censuur niet blijkt te werken, gooit president Poetin het maar over een andere boeg.
 ?? FOTO RR ?? Onder meer rappers Husky, Allj en IC3PEAK werden reeds de mond gesnoerd door president Vladimir Poetin.
FOTO RR Onder meer rappers Husky, Allj en IC3PEAK werden reeds de mond gesnoerd door president Vladimir Poetin.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium