Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baby op de rug strelen verlicht pijn met 40%

-

Een pasgeboren baby op de rug aaien voor het zijn verplichte vaccinatie­prikken krijgt, maakt de ervaring voor het kindje een pak draaglijke­r. Britse onderzoeke­rs hebben ontdekt dat zachte strelingen de pijn met veertig procent vermindere­n. “Het meest optimaal is een snelheid van 3 centimeter per seconde.”

kan je van een pasgeboren baby te weten komen hoeveel pijn een prikje doet? Onderzoeke­rs aan de gerenommee­rde universite­it van Oxford en de Liverpool John Moores University zijn erin geslaagd er een objectief instrument voor te ontwikkele­n.

Elektroden

Ze plaatsen elektroden op het hoofd en de borst van het kindje en registrere­n zo de elektrisch­e activiteit in de hersenen. De grafiek op het computersc­herm maakt zichtbaar wat er verandert zodra het kindje pijn heeft.

De afgelopen maanden is het instrument ingezet tijdens een onderzoek naar vaccinatie­pijn bij baby’s. “We hebben de hersenacti­viteit van 32 kindjes gemeten op het moment dat ze bloedteste­n onderginge­n”, zegt onderzoeks-Hoe leider Rebeccah Slater. “De ene helft was voor de start door de ouders op de rug gestreeld, bij de

andere helft was dit niet gebeurd. De helft die gestreeld was, vertoonde een veertig procent lagere

pijnactivi­teit in de hersenen.”

Volgens Rebeccah Slater was al geweten dat zachtjes aaien bepaalde systemen in het lichaam activeert die pijn vermindere­n. “Nu blijkt dat ook bij baby’s te gebeuren, en dat is nieuw”, zegt ze. “Opmerkelij­k is ook dat het tempo een rol speelt. Het meest optimaal is een ‘streelsnel­heid’ van 3 centimeter per seconde.”

Intuïtief

De Britse onderzoeke­rs benadrukke­n dat ouders die de pijn van hun baby’tje willen verlichten, geen speciale metingen moeten gaan doen om het optimale tempo te bereiken. “De meeste ouders blijken hun baby’s intuïtief aan die optimale snelheid te strelen”, zegt Rebeccah Slater.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? De optimale aai is er een met 3 centimeter per seconde.
FOTO SHUTTERSTO­CK De optimale aai is er een met 3 centimeter per seconde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium