Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij raden aan om op tijd te komen, want de kathedraal zit meestal vol”

Waar kan u op kerstavond echte middernach­tmis bijwonen? Sporza-journalist Maarten Vangramber­en presenteer­t sportshow in Brecht

- KRISTIN MATTHYSSEN

De middernach­tmis op kerstavond staat onder druk door het priesterte­kort. Toch zijn er in de Antwerpse regio nog kerken waar de pastoor om klokslag twaalf uur in de heiligste nacht van het jaar de eucharisti­e viert. En die missen zijn nog populair ook.

diaken Pieter Wieërs komen er in de kerstnacht gelovigen uit heel het bisdom speciaal naar de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal om er de middernach­tmis voorgegaan door bisschop Johan Bonny mee te maken. “We raden iedereen aan om op tijd te komen, want de kathedraal

zit meest- al vol”, voegt woordvoerd­er Lins eraan toe.

Ook pastoor Paul Scheelen van de Sint-Pauluskerk blijft vasthouden aan een middernach­tmis. “Er komt een ander publiek op af dan naar de dagmis op 25 december. In de middernach­tmis zie ik veel mensen die vroeger in de SintPaulus­parochie gewoond hebben, maar uitgeweken zijn naar Merksem, Brasschaat of andere gemeenten. Op kerstavond komen ze graag terug naar de parochie van hun jeugd. Het heeft te maken met familieban­den. De schoonheid van de muziek raakt de mensen. Zelfs atheïsten komen dan om te verstillen. Ik verwacht zo’n

vijfhonder­d tot zeshonderd mensen in de middernach­tmis. Tijdens de hoogmis op kerstdag zijn dat er dubbel zo veel, maar dan is het een orkestmis. De middernach­tviering is een solistenmi­s.”

Afhankelij­k van het weer Olivier

Pastoor André Stuyck is bijna 79, maar hij zal op 24 december zijn 41ste middernach­tmis doen in

Aartselaar. “Het heeft een eigen sfeer. In Aartselaar zitten er meestal zo’n 150 mensen in de middernach­tviering, afhankelij­k van het weer. zag ik feestvierd­ers die recht van de feesttafel kwamen, maar dat is geminderd.”

Toen priester Tom Schelleken­s vijf jaar geleden pastoor werd in Mortsel, voerde hij meteen de middernach­tmis weer in. “Vorig jaar waren er 250 mensen. Als kind mochten wij op Kerstmis langer opblijven om mee naar de middernach­tmis te gaan. Ik hou van die sfeer. Mensen zijn verVolgens moeid. Je kijkt samen in het donker uit naar de geboorte van een kind. Het is bijna zoals bij een echte bevalling. Het is een krachtige nacht.” Er komen drukke dagen aan voor pastoor Schelleken­s, met zeven vieringen op 24 en 25 december, met drie verschille­nde preken, want in het rusthuis preek je anders dan in een gezinsvier­ing. “Maar ik kijk er naar uit.”

Pastoor André Goossens uit EdeVroeger

gem deed tussen 1992 en 2002 de middernach­tmis in Boechout. “Dat was met herderstoc­hten te voet in het donker richting kerk. Die middernach­tmissen waren vroeger belangrijk toen er nog een nuchterhei­dsregel gold. Voor priesters was dat niet eenvoudig, want wij mochten op 24 december tot middernach­t niet eten. Maar die tijd is voorbij.”

 ?? FOTO'S DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO'S DIRK VAN DE VELDE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium