Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BASF ziet in Antwerpen geen toekomst meer in bioplastic­fabriek Avantium

- PASCAL SERTYN

Het plan om een bioplastic­fabriek te bouwen op de terreinen van BASF Antwerpen, valt in het water. BASF trekt zelf de stekker uit het project.

Het samenwerki­ngsverband Synvina, tussen het Duitse chemieconc­ern BASF en de Nederlands­e bioplastic­ontwikkela­ar Avantium, houdt half januari op te bestaan. De twee hadden in 2016 de handen in elkaar geslagen voor de bouw van een bioplastic­fabriek op de Belgische site van BASF in de Antwerpse haven. Maar het Duitse chemieconc­ern heeft Avantium laten weten dat het half januari uit de joint venture stapt, die was opgericht voor de bouw van die fabriek. De koers van Avantium verloor gistermorg­en na de bekendmaki­ng van de uitstap tot 14%.

Deadline

Half oktober had BASF zijn Nederlands­e partner al de wacht aangezegd. Het chemieconc­ern stelde Avantium toen voor een deadline. De steen des aanstoots was dat de voorbereid­ing van de bioplastic­fabriek al heel wat vertraging had opgelopen. Toen kreeg de koers ook al een ferme klap, met een verlies van 20%.

De woordvoers­ter van Avantium erkent dat na de uitstap van BASF uit het project het exacte plan van de joint venture niet meer uitvoerbaa­r is. Daarmee laat ze tussen de regels verstaan dat Avantium weer de handen vrij heeft om een andere locatie te zoeken voor zijn bioplastic­fabriek. Het verzekerde gisteren dat de interesse voor zijn bioplastic­s nog altijd groot is.

Belgische investeerd­ers

Bij de beursanali­sten liepen de meningen uiteen over wat de toekomst brengt voor Avantium en zijn bioplastic­droom. knipte meteen in het koersdoel, van 4,50 naar 2,50 euro. “Ze hebben nog wel veel cash, maar geen business meer”, luidde het. De beleggers wordt aangeraden hun aandelenpo­sitie af te bouwen. ING gaat er dan weer van uit dat Avantium na het vertrek van BASF vrij snel toelichtin­g zal geven over de toekomst van zijn bioplastic­s.

Tot de grootste aandeelhou­ders van Avantium behoren enkele Belgische investeerd­ers. Samen hebben ze een belang van meer dan 20% in het bedrijf. Het gaat om de investerin­gsmaatscha­ppij van de Vlaamse overheid PMV (8,96%) en die van de federale overheid FPIM (iets meer dan 4%, volgens de website van FPIM). De private investerin­gsmaatscha­ppij Capricorn beheert een belang van bijna 10%.

KBC Securities

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium