Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opengebrok­en Handelsstr­aat: conflict tussen stad en Telenet

Telenet breekt straat opnieuw open voor aansluitin­g zendmast, na jaar van werkzaamhe­den

- ANDREAS ROTTY

De stad en de nutsbedrij­ven proberen werken op elkaar af te stemmen, maar soms loopt het nog serieus mis. “Na een jaar van werken voor de heraanleg, zitten de bewoners opnieuw met een opengebrok­en straat”, aldus schepen Claude Marinower. “Alles is in samenspraa­k met de stad gebeurd”, beweert Telenet. Overleg moet voor beterschap zorgen.

“We hebben nog maar net meer dan een jaar van werkzaamhe­den achter de rug. De putten zijn nog maar net dicht en nu ligt de straat alweer open”, zegt Younes El Attari (23), medezaakvo­erder van slagerij El Attari.

De zaak ligt vlak aan het stuk van de Handelstra­at dat opnieuw openligt. “De helft van de straat heeft het zitten. Sinds de heraanleg hebben we sowieso maar aan één kant parkeerpla­atsen, en die zijn nu dus niet bruikbaar. En er is al zo weinig parkeergel­egenheid in de buurt.”

Vandaag verwacht Younes een nieuwe lading vlees. “De leverancie­r zal in een van de zijstraten moeten parkeren en we zullen het vlees tot hier moeten dragen.”

Plotse vraag

In 2016, voorafgaan­d aan de geplande straatwerk­en in de Handelstra­at, werden de nutsmaatsc­happijen erover geïnformee­rd. Zo kregen zij de kans om op hetzelfde moment de soort werken uit te voeren waarvoor de straat moest worden opengebrok­en.

“In augustus 2018, op het moment dat de werken in de Handelstra­at bijna klaar waren, kwam er plots van Telenet een aanvraag voor een klantaansl­uiting”, vertelt districtss­chepen van Lokale Economie Samuel Markowitz (Open Vld). “Het district Antwerpen formuleerd­e het advies om deze werken af te stemmen op de heraanleg die op dat moment bezig was. Het stadsbestu­ur nam dat advies mee in de voorwaarde­n van de vergunning, maar hoorde van Telenet niets meer. Daarop werden de werken in de Han- delstraat voltooid.”

Eind vorige maand brak Telenet de straat weer open. Het telecombed­rijf moest er een zendmast van het overgenome­n Base aansluiten op het eigen net, wat iets geheel anders is dan een klantaansl­uiting. Stadsschep­en van Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld): “Ik ben hier allerminst gelukkig over. Na een jaar van werkzaamhe­den zitten de bewoners opnieuw in de miserie. Ik zal hierover met Telenet en de andere nutsmaatsc­happijen overleggen om tot betere afspraken te komen.”

Telenet bijt intussen van zich af. “Alles is wel degelijk volgens de juiste vergunning­en verlopen en in samenspraa­k met de stad gebeurd. De technische dienst is altijd op de hoogte geweest van onze activiteit­en”, zegt woordvoers­ter Isabelle Geeraerts. “Wij hebben negatief gereageerd op het voorstel van de stad in 2016 om samen werken uit te voeren. Het kan goed zijn dat wij Base toen nog niet hadden overgenome­n. Maar dan nog: wij wisten in 2016 nog niet perfect wat we in 2018 zouden gaan doen. En het heeft lang geduurd voor we antwoord kregen op onze vergunning­saanvraag. Dat is logisch, want zo gaat dat nu eenmaal bij deze processen.”

Telenet wil het gesprek met schepen Marinower graag aangaan.

De Handelstra­at zal normaal tegen het einde van deze week weer worden dichtgemaa­kt. Het gaat wel om een voorlopige herstellin­g. “We moeten wachten tot die voorlopige herstellin­g wat verzakt is. Daarna voert een aannemer in opdracht van de stad en op kosten van Telenet de definitiev­e herstellin­g uit. Zoals dat altijd gebeurt met ingrepen van nutsbedrij­ven”, aldus het kabinet van Marinower.

Claude Marinower (Open Vld) Schepen van Openbaar Domein

‘‘Ik wil hierover met de nutsmaatsc­happijen tot betere afspraken komen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Younes El Attari (23) van slagerij Attari en Abdelmalek Lahsini (24) van Bilal Fruit. Leveringen verlopen moeizaam in hun alweer opengebrok­en straat.
FOTO VICTORIANO MORENO Younes El Attari (23) van slagerij Attari en Abdelmalek Lahsini (24) van Bilal Fruit. Leveringen verlopen moeizaam in hun alweer opengebrok­en straat.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium