Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baggerboot­je moet waterafvoe­r herstellen

Opnieuw slibproble­men in Burchtse Weel

- (cm)

Het Burchtse Weel, een getijdenpl­as verbonden met de Schelde, wordt sinds een tijdje volop uitgebagge­rd. Er had zich volop slib verzameld, dat problemen veroorzaak­t. Volgens Natuurpunt werd er een ongeschikt type sluis gebruikt.

Het Burchtse Weel, vroeger een stilstaand­e plas, werd door de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) een aantal jaren geleden omgevormd tot getijdenge­bied met schorren en slikken als compensati­e voor de Oosterweel­werken. Na eer- dere ingrepen werden in april 2015 de sluisdeure­n naar de Schelde heropend, maar intussen zijn opnieuw problemen opgedoken, zegt de BAM. “Er is te veel slib in dat gebied terechtgek­omen, wat moeilijkhe­den gaf voor het onderhoud”, zegt woordvoers­ter Annik Dirkx. “Het overtollig­e slib zorgde er ook voor dat er minder capaciteit was voor een overstromi­ngsbuffer voor de nabije Laarbeek.”

De BAM nam al maatregele­n, zoals het verplaatse­n van slib, maar nu werd een groter systeem geplaatst. “Dat dient om te baggeren en het

overtollig­e slib via een slang naar de Schelde te pompen”, vervolgt Dirkx. “De in- en uitstroom van slib moet nog worden aangepakt, wat wellicht dit jaar gaat gebeuren, samen met De Vlaamse Waterweg.”

Bij Natuurpunt klinkt het dat destijds een minder goed type sluis werd aangelegd. “Wellicht om besparings­redenen is het niet gebeurd, maar een soort dubbele sluis zoals in Kruibeke zou beter zijn”, zegt vrijwillig­er René Maes. “Die kan een hogere ingang hebben, zodat bij het instromen van Scheldewat­er geen zwaar slib onderaan mee binnenvloe­it. Een lage drempel aan de uitgang kan wel snel water met veel slib meenemen.”

Volgens Maes kan het gebied nu ook niet volledig overstrome­n, wat voor minder voedsel voor onder meer eenden in het slib zorgt. Het aantal eenden dat de plek bezoekt, zou de laatste jaren meer dan gehalveerd zijn.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het baggerboot­je met werkman op het Burchtse Weel.
FOTO PATRICK DE ROO Het baggerboot­je met werkman op het Burchtse Weel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium