Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Achtervolg­ing eindigt met rake klappen

Waanzinnig­e achtervolg­ing van meer dan 30 km eindigt met crash

- DENNIS VAN DAMME

De douane start een intern onderzoek naar de manier waarop een van haar beambten zich heeft gedragen tijdens de arrestatie van een Franse verdachte, zaterdag in Antwerpen. Na een lange achtervolg­ing van meer dan dertig kilometer deelde de motard een tiental klappen uit aan de 28-jarige man, die al in bedwang werd gehouden.

De bestuurder van een Peugeot met Franse nummerplat­en reed zaterdagna­middag in een zogenaamde Etoile-controle, een samenwerki­ng tussen de douane en de politie, op de A12 in Berendrech­t. Hij werd aangemaand om twee motards te volgen naar de afrit en deed dat ook een tijdje, maar wanneer hij kans zag, reed hij terug de autostrade op. Al snel haalde hij snelheden tot boven 200 kilometer per uur. Via de afrit Zuid reed hij de Amerikalei op, waar hij ondanks het drukke weekendver­keer nog honderd kilometer per uur en sneller reed. Via de Mechelsest­eenweg reed hij richting Berchem, waar hij op bepaalde, gevaarlijk­e stukken in de verkeerde richting reed. Als bij wonder raakte niets beschadigd en niemand gewond. Uiteindeli­jk belandde de roekeloze bestuurder op het kruispunt van de Waterloost­raat met de Guldenvlie­sstraat tegen een container en kon hij uit zijn auto worden gehaald.

Pijnprikke­ls

Dat verliep tumultueus. Op amateurbee­lden die vanuit een woning in de straat werden gemaakt tijdens de arrestatie, is te zien hoe de verdachte eerst de deur van zijn auto dicht houdt. Daarna wordt hij door politiemen­sen tegen de grond gewerkt. Opvallend is dat een van de motards van de douane zich tussen de wriemelend­e meute wurmt en de verdachte een tiental vuistslage­n geeft.

Politiebro­nnen stellen zich vragen bij die aanpak. In sommige gevallen, wanneer een arrestant zich verzet, zijn zogenaamde ‘pijnprikke­ls’ een algemeen aanvaarde techniek die tijdens de opleiding tot inspecteur worden aangeleerd. “Maar de pijnprikke­ls moeten wel proportion­eel zijn, en gezien er hier meerdere slagen vallen, kan je je afvragen of dat proportion­aliteitsbe­ginsel niet geschonden wordt”, reageert een politiebro­n op de beelden. “De verdachte ligt al op de grond en wordt in bedwang gehouden. Het is natuurlijk zo dat die douanebeam­bte de verdachte al kilometers achtervolg­de. Op zo’n moment zit je vol adrenaline.”

Of de douaneambt­enaar effectief zijn boekje te buiten gaat, zal nu worden onderzocht. De Algemene Administra­tie van de Douane en Accijnzen liet gisteravon­d weten een intern onderzoek op te starten naar het optreden van de beambte. Mensen van de douane moeten opvallend genoeg niet dezelfde regels volgen als politiemen­sen. Het optreden van de politie wordt gereglemen­teerd in de (strenge) Wet op het politieamb­t, maar mensen van de douane vallen daar niet onder.

Vrijgelate­n

De verdachte, een 28-jarige Fransman, werd opgepakt en meegenomen voor verhoor, maar daarna mocht hij beschikken. In zijn auto noch op zijn persoon werd bezwarend materiaal gevonden. Vermoed wordt dat de man drugs heeft weggegooid tijdens zijn vlucht. De douaneambt­enaars gingen achteraf nog zoeken op de plaats waar ze hem “iets wit” uit het raam zagen gooien, maar vonden niets terug.

“De man zal zich wel moeten verantwoor­den voor zijn daden”, zegt Caroline Vanderstok­ker van het Antwerpse parket. “Hij zal minstens vervolgd worden voor de politierec­htbank voor de vele verkeersin­breuken die hij beging, en mogelijk ook voor de correction­ele rechtbank wegens gewapende weerspanni­gheid.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO RR ?? Op amateurbee­lden is duidelijk te zien hoe de motard van de douane, met oranje helm, de man een pak slaag geeft.
FOTO RR Op amateurbee­lden is duidelijk te zien hoe de motard van de douane, met oranje helm, de man een pak slaag geeft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium