Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar huizen van vergeten ‘Antwerpse Horta’

werd de Antwerpse Horta genoemd, maar spijtig genoeg wiste de oorlog veel sporen uit”

- FOTO'S VICTORIANO MORENO KRISTIN MATTHYSSEN

Honderd jaar na zijn overlijden, bereidt een werkgroep een herdenking­sweekend voor rond de Antwerpse art-nouveauarc­hitect Jules Hofman. Stadsgids Alex Elaut zoekt nog bewijzen van huizen die door Hofman ontworpen zijn.

Jules Hofman werd wel eens de Antwerpse Victor Horta genoemd. Maar spijtig genoeg is er, buiten zijn bekendste ontwerpen, bitter weinig bekend over de man, en vooral dan over zijn gerealisee­rd werk.

“We hebben zelfs geen foto van hem teruggevon­den waarop hij 100% zeker staat, want mogelijk gaat het om zijn broer”, vertelt Alex Elaut, die een oproep lanceert zodat hij hopelijk tegen het gepland huldeweeke­nd dit najaar nog nieuwe ontdekking­en kan doen.

Jules Hofman werd geboren in het Brabantste Oosterhout op 16 december 1859, over de Nederlands­e grens in de buurt van Breda. Hij kwam in Antwerpen studeren en volgde de opleiding Bouwkunst aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten.

Hofman werd de architect van de ondernemen­de burgerij en schopte het in 1909 tot hoofdarchi­tect van de bouwmaatsc­happij Vooruitzic­ht in Antwerpen. Hij stierf op 59-jarige leeftijd in mei 1919.

“Jules Hofman doet niet meteen belletjes rinkelen, en toch heeft hij zijn stempel op de stad gedrukt en heel wat prachtige art-nouveauhui­zen in Antwerpen ontworpen. Zoals zes panden in de Cogels-Osylei in de wijk Zurenborg, waaron- der drie bijzondere meesterwer­ken. Het gaat om de villa’s De Roos, De Zonnebloem en De Tulp”, vertelt Elaut. “Maar ook de joodse synagoge in de Oostenstra­at, die gerestaure­erd gaat worden, is van zijn hand. Net als de likeurstok­erij De Beukelaer van Elixir d’Anvers in de Haantjesle­i, die net beschermd werd. Een ander bekend ontwerp is de neorenaiss­ancevleuge­l van het Klein Seminarie in Hoogstrate­n. In het begin van zijn carrière ontwierp hij nog veel in neo-renaissanc­estijl.”

Gouverneur Cathy Berx woont in de bouwmeeste­rswoning van Hofman in de Lange Van Ruusbroecs­traat. Alex Elaut is ervan overtuigd dat Jules Hofman nog vele andere woningen in Antwerpen ontwierp. “Spijtig genoeg kunnen we hem niet alle eer geven die hem toekomt, want omdat zijn ontwerpen van voor de Eerste Wereldoorl­og dateren, gingen veel bouwplanne­n en notarisakt­en verloren. Daarom zoek ik personen die in huizen van Hofman wonen of gewoond hebben, die wel nog kunnen aantonen dat het om een ontwerp van de ‘Antwerpse Horta’

Alex Elaut

Stadsgids

“We hebben zelfs geen foto van hem teruggevon­den waarop hij 100% zeker staat.”

gaat. Misschien bezitten zij wel nog bouwplanne­n? Het zou in elk geval een spectacula­ire ontdekking zijn, zeker voor de buurt.”

Bouwplanne­n

Stadsgids Alex Elaut groeide zelf op in de Karel De Preterlei, vlak bij het Te Boelaerpar­k. Hij is er bijna 100% van overtuigd dat tientallen woningen in die straat en directe omgeving aan Jules Hofman toegeschre­ven kunnen worden. “Het was vroeger grond van de familie Cogels. De Karel De Preterlei, toen nog Deurne, was een vervolg op de Cogels-Osylei. Aan de stijlkenme­rken zoals smeedijzer­en elementen zie ik duidelijke verwijzing­en naar Hofmans andere ontwerpen.”

Door de privacywet­geving is het niet makkelijk om de eigenaars van de bewuste panden te achterhale­n. Alex Elaut ging al eens briefjes in de bussen steken, maar kreeg weinig tot geen reactie. “Mogelijk zitten er ook huurders bij. Mochten de eigenaars of vroegere eigenaars dit lezen en nog zaken zoals bouwplanne­n in hun bezit hebben, dan mogen ze mij altijd contactere­n.”

Hofman presenteer­de zijn werk ook op de Wereldtent­oonstellin­g in Antwerpen in 1894. “Via Vooruitzic­ht kende hij ook Jan Romeo goed, de beheerder van Vooruitzic­ht die zaal Roma in Borgerhout liet bouwen. Dat gebeurde kort na het overlijden van Jules Hofman. Veel kans dat, mocht hij nog ge- leefd hebben, de Roma van zijn hand zou zijn geweest.”

Of Alex Elaut geen familie van Hofman kon traceren? Zijn weduwe Maria Cappellen, een Antwerpse, overleed in 1945. “Ik heb wel een achterklei­nzoon teruggevon­den, die volop op zoek is naar familiefot­o’s.”

De vergeten architect rust in een art-nouveaugra­f op het Sint-Fredegandu­skerkhof in de Lakborslei in Deurne. Zijn onderkomen zerk zal tegen het najaar gerestaure­erd worden. “We krijgen veel medewerkin­g van de districten. Dat is wel fijn. Op het Sint-Fredegandu­skerkhof liggen nog andere bekende architecte­n. Het zou interessan­t zijn als we er tijdens het herdenking­sweekend een wandeling langs kunnen maken.”

Wie meer info heeft over de woningen op de Karel De Preterlei en omgeving van voor de Eerste Wereldoorl­og: mail dan alex.elaut@scarlet.be

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ??  ?? De Cogels-Osylei, nummer 48 en 58.
De Cogels-Osylei, nummer 48 en 58.
 ??  ??
 ??  ?? De Karel De Preterlei in Borgerhout, waar huizenrij 204, 206, 208 en 210 mogelijk ook door Jules Hofman ontworpen werd.
De Karel De Preterlei in Borgerhout, waar huizenrij 204, 206, 208 en 210 mogelijk ook door Jules Hofman ontworpen werd.
 ??  ?? Een detail van een van de huizen in de Cogels-Osylei.
Een detail van een van de huizen in de Cogels-Osylei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium