Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openluchts­chool waar ooit moord werd gepleegd wordt luxehotel

Projectont­wikkelaar geeft voormalig domein Kindervreu­gd nieuwe bestemming

- KRISTIN MATTHYSSEN

Er is een bestemming bekend voor Villa Torenhof in Westmalle, het gebouw met de kasteeltor­en dat tussen 1960 en 2010 duizenden Antwerpse stadskinde­ren via Kindervreu­gd ontving. Projectont­wikkelaar ICN gaat Torenhof tot hotel omvormen.

In 2010 besliste het Antwerpse schepencol­lege om openluchtv­erblijf Torenhof in Westmalle, vlak bij de windmolen, te verkopen. De stad verdeelde het terrein in blokken. De gemeente Malle kocht het park en opende er in het najaar van 2018 een sport- en speelpark. Vastgoed CW zette appartemen­ten op de bouwgrond. Vzw Emmaüs, een katholieke organisati­e die actief is in de zorgsector, kocht een ander perceel.

Alleen voor ‘het kasteel’ was nog geen bestemming bekend. Projectont­wikkelaar ICN, met zetel in Hoogstrate­n en Luxemburg, heeft nu op zijn website de eerste simulatieb­eelden vrijgegeve­n van Hotel Torenhof.

“Een extreem ambitieus vastgoedpr­oject op een unieke locatie”, staat erbij, met een geschatte investerin­g van 3,6 miljoen euro. “We werken hiervoor samen met AID Architecte­n uit Malle”, vertelt Liesbet Janssens, manager developmen­t bij ICN. “De voorbereid­ingen zijn al getroffen, dus we hopen dit jaar nog te kunnen starten met de renovatie en verbouwing. Het is de bedoeling Torenhof de grandeur van vroeger terug te geven. Rechts komt er nog een uitbreidin­g van het bestaand gebouw met hetzelfde karakter.”

In feite is het voor Torenhof een terugkeer naar begin vorige eeuw, want voor Kindervreu­gd er neerstreek was het een tijdlang een pension.

ICN ging niet over één nacht ijs bij de bestemming­skeuze. “We hebben overlegd met de gemeente Malle waar er nog nood aan was in deze regio. Malle, en een beetje verderop ook Beerse en Turnhout, hebben veel bedrijvenz­ones”, zegt Liesbet Janssens. “Er is een grote vraag naar kamers. Niet alleen voor eenmalige overnachti­ngen, maar ook voor langere verblijven. Daarom plannen we ook enkele kamers met keukentje die voor enkele weken gehuurd kunnen worden.”

Op de sociale media wordt enthousias­t gereageerd dat het uitzicht van Torenhof grotendeel­s gevrijwaar­d blijft, nu er zo veel oude dorpshuize­n zoals het vroeger café Harmonie gesloopt werden in het centrum. De inwoners hopen dat er een brasserie komt met terras naar het achterligg­end sport- en speelpark.

“Op de gelijkvloe­rse verdieping plannen we een restaurant of brasserie met achterligg­end terras”, vertelt Janssens. “We zoeken nog een uitbater. Ondergrond­s komt mogelijk een polyvalent­e ruimte met sauna, een formule die we al toepasten in een hotel dat

we in Luxemburg bouwden en dat veel succes heeft.” Moord in conciërgew­oning

Villa Torenhof werd in 1912 gebouwd door de Gentse apotheker Joris Bauwens als buitenverb­lijf. In de jaren vijftig werd in een wit conciërgeh­uisje in het park een moord gepleegd. “Het ging om de vrouw van de conciërge, mevrouw De Schutter”, vertelt Luc Cox van de heemkundig­e kring van Malle. “Dat was toen een ruchtmaken­de affaire, want de moord werd gepleegd door de zwakbegaaf­de zoon van een gezin dat in de achterligg­ende Hallebaan woonde.”

De stad Antwerpen kocht de grond én het kasteeltje in 1960 om het uit te bouwen als openluchtc­entrum. Veel leerlingen uit het stedelijk onderwijs kwamen er spelen. “Het domein was helemaal omheind en dus heel veilig voor jonge kinderen”, vertelt vroeger beheerder Eddy Van Schevenste­en van de stedelijke openluchts­chool. “Met de grotere kinderen konden we gaan wandelen richting abdij. In 1977 werd een speelzaal bijgebouwd en korte tijd later een openluchtz­wembad. Dat werd in 1981 overdekt en na de verstrengi­ng van de Vlarem-normen op zwembaden in 2000 omgevormd tot een ballenbad.”

Torenhof ontving in 2000 nog tienduizen­d kinderen per jaar. “Veel stadskinde­ren hebben hier veel geleerd. Zo mochten we met de kinderen naar de biggetjes gaan kijken bij een varkenskwe­kerij in de buurt. Voor veel stadskinde­ren, die amper wisten dat melk van de koe kwam, was dat een enorme ervaring.”

 ?? FOTO ICN ??
FOTO ICN
 ?? FOTO'S ICN ?? Een simulatie van Hotel Torenhof op de Antwerpses­teenweg in Westmalle, vroeger Kindervreu­gd.
FOTO'S ICN Een simulatie van Hotel Torenhof op de Antwerpses­teenweg in Westmalle, vroeger Kindervreu­gd.
 ?? FOTO VAN SCHEVENSTE­EN ?? Stadskinde­ren met de rode gocarts in het omheind park in de tijd van Kindervreu­gd.
FOTO VAN SCHEVENSTE­EN Stadskinde­ren met de rode gocarts in het omheind park in de tijd van Kindervreu­gd.
 ?? FOTO VAN SCHEVENSTE­EN ?? De aankomst van klassen aan het Torenhof een tiental jaar geleden.
FOTO VAN SCHEVENSTE­EN De aankomst van klassen aan het Torenhof een tiental jaar geleden.
 ?? FOTO RR ?? Het Torenhof begin vorige eeuw.
FOTO RR Het Torenhof begin vorige eeuw.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? Een gesimuleer­d voorbeeld van een vergaderru­imte.
Een gesimuleer­d voorbeeld van een vergaderru­imte.
 ??  ?? Zo zouden de bar en restaurant er kunnen uitzien.
Zo zouden de bar en restaurant er kunnen uitzien.
 ??  ?? Nog een simulatie.
Nog een simulatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium