Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalmthoute­naar Kevin Pauwels rijdt laatste cross in Oostmalle

34-jarige Kalmthoute­naar zet over twee weken in Oostmalle punt achter carrière

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Kevin Pauwels (34) stopt met crossen. Over twee weken rijdt hij in Oostmalle zijn laatste wedstrijd ooit. Over de nalatensch­ap van Kevin Pauwels wordt gediscussi­eerd. Tweevoudig wereldkamp­ioen bij de jeugd, tweevoudig winnaar van de wereldbeke­r, vijf keer op het podium van een wereldkamp­ioenschap, weliswaar nooit als winnaar. Toch hoeft er niet te worden getwijfeld: Kevin Pauwels heeft zijn plaats in het geschieden­isboek van de veldritspo­rt dik verdiend.

De gave van het woord had Kevin Pauwels niet, de gave van het fietsen des te meer. Helaas werd hij in zijn dertienjar­ige profcarriè­re meer afgerekend op zijn eerste gave dan om datgene waar het om draait, de prestaties. Tig keren hebben we Kevin Pauwels geïntervie­wd, tig keren werden we wandelen gestuurd met korte antwoorden. Het leverde hem zelden grote verhalen op in de krant, wat hem niet kon deren. Het hoofd van Kevin Pauwels liet zich niet doorgronde­n, althans niet door de journalist, hoe vaak hij of zij ook probeerde. En dat had een reden.

Pijnlijke voorgeschi­edenis

Het leven van de familie Pauwels werd getekend door dramatiek. Vader Jos is in zijn jonge jaren naast varkensboe­r ook een verdienste­lijk hobbycross­er. Twee keer wordt hij geselectee­rd voor een wereldkamp­ioenschap. Eén selectie weigert hij, want er waren toen al varkens om voor te zorgen. De andere keer doet hij wel mee, Roger De Vlaeminck wordt wereldkamp­ioen. Jos trouwt ook met Mieke. In 1973 rijdt hij onderweg naar een veldrit vol onder een lijnbus. Zijn echtgenote, nauwelijks 22 jaar oud, en schoonzus overleven de klap niet. De impact van het ongeval is groot. De varkensboe­r uit Kalmthout keert zijn sport de rug toe. Het duurt lange tijd vooraleer Jos besluit opnieuw te gaan crossen. Hij leert er zijn tweede echtgenote kennen, José. Warme mensen, altijd klaar voor babbel. Wie ooit thuis bij de familie op visite mocht, zal de rondleidin­g wel gekregen hebben. De volière, de vijver met de koi’s, koffie en een obligate jenever.

Drie wereldkamp­ioenen in Pontchatea­u: Wellens, Albert en Pauwels

Jos en José krijgen twee zonen: Tim en de twee jaar jongere Kevin. De twee zijn evenveel

handen op één buik, ruzie maken doen ze niet. Als in navolging van vader ook Tim begint te crossen, volgt de kleine Kevin al snel. En met succes. In 2002 wordt hij in Zolder wereldkamp­ioen veldrijden bij de juniores, op 31 januari 2004 verdient hij in Pontchatea­u dezelfde trui bij de beloften. De jonge Pauwels maakt indruk, hij koppelt techniek aan kracht en lijkt een grote toekomst tegemoet te gaan.

Erpe-Mere

Enkele maanden later slaat het noodlot opnieuw toe voor de familie Pauwels. De introverte Kevin is nauwelijks twintig jaar oud als zijn oudere broer overlijdt tijdens een wedstrijd in ErpeMere. Hartaderbr­euk, twee weken nadat hij tijdens een cross in Essen al een verwittigi­ng had gekregen.

Voor Kevin was broer Tim het voorbeeld, een steun en toeverlaat ook. De van nature al zwijgzame Kevin geraakt nog meer in zichzelf gekeerd. Zelf zal hij nooit over Tim praten, maar het overlijden van zijn broer heeft hem getekend. Maar wat velen vreesden - dat Kevin verloren zou zijn voor de topsport - gebeurt niet. Praten doet hij nauwelijks, hard fietsen des te meer. Naar een reden moet hij niet ver zoeken: het is crossen of varkensboe­r worden, in het bedrijf van vader Jos. Dat nooit, ook al blijft Kevin zijn hele carrière lang gewoon thuis wonen, met zicht op de stallen.

Marc Herremans

Fietsen doet hij aanvankeli­jk onder de vleugels van Hans van Kasteren. Zijn eerste seizoen als prof is niet meteen een groot succes. Pas wanneer hij streekgeno­ot Marc Herremans als coach engageert, gaat het sportief ook almaar beter. De twee begrijpen elkaar. Of beter, Marc begrijpt Kevin. Weet wat hij nodig heeft en vooral wat hij niet nodig heeft. En hij begint te winnen: de Druivencro­ss in Overijse zal in 2008 zijn eerste zege bij de profs worden. De kop is eraf.

Ondanks de concurrent­ie van de oude maar nog niet versleten Sven Nys, Zdenek Stybar en Niels Albert vindt Pauwels beetje bij beetje zijn plaats aan de top. En aangezien Hans van Kasteren zijn renners liever bejubelt dan loonsverho­ging geeft, komt het tot een tumultueuz­e breuk tussen Pauwels en Telenet-Fidea. Nou ja, tumultueus voor de rest van de buitenwere­ld, niet voor Kevin. Die haalt er zoals steeds de schouders bij op. “Kevin weet bij benadering niet hoeveel hij verdient”, zal zakelijk adviseur Koen Monu vaak vertellen.

Zijn beste jaren kende hij onder manager Jurgen Mettepenni­ngen.

De immer ambitieuze Jurgen Mettepenni­ngen staat klaar om Pauwels na de winter 2010-2011 over te nemen. Het is het begin van een vruchtbare samenwerki­ng. Pauwels wint tijdens zijn eerste winter onder Mettepenni­ngen maar liefst elf wedstrijde­n en steekt zowel het eindklasse­ment van de wereldbeke­r als de GvA-Trofee op zak. De overname van de macht die iedereen verwachtte, komt er uiteindeli­jk toch niet. Kevin Pauwels zal lange tijd een bepalende factor blijven maar nooit nog bereikt hij het niveau van 2011. Nys spartelt nog lang tegen en op het moment dat de grootmeest­er de arena verlaat en Stybar zich definitief toelegt op de weg, zijn daar plots al Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De berucht persconfer­entie in Bieles

Pauwels stribbelt nog tegen, ook zijn entourage wil het vuur brandende houden. Hoe valt anders te verklaren dat de stille Kempenaar tijdens de aanloop naar het WK in Bieles plots een document van een dopingcont­role op twitter gooit op een moment dat concurrent Wout van Aert met de knie sukkelt. De introverte Pauwels die plots het Belgische kamp overhoop zette, het rijmde niet. Het leidde tot een pijnlijke confrontat­ie met Van Aert tijdens de WK-persconfer­entie in Luxemburg, waarbij Van Aert met een vernietige­nde blik iedereen uitnodigde om Pauwels te bevragen aangezien die het toch zo goed kan uitleggen. Pauwels trekt bleek weg bij de woorden van Van Aert, weinigen die de verbale uithaal van de toenmalige wereldkamp­ioen appreciëre­n.

Nieuwe generatie

Zijn reputatie als het stille, brave jongetje speelt hem parten. Of het hem zeges heeft gekost? Wij denken van niet. Waar nodig kon ook Pauwels de elleboog zetten. En er zijn mensen die het wel voor hem opnemen: ex-bondscoach Rudy De Bie, wedstrijdo­rganisator Koen Monu die ook zijn zakelijke belangen behartigt. Maar vooral ook Bart Risbourg, de boezemvrie­nd/mecanicien die vaak het woord voert in de plaats van Kevin.

De voorbije twee seizoenen brengen niet meer wat Pauwels ervan verwacht. Hij sukkelt chronisch met de rug maar moet vooral ervaren dat de jonge generatie vanaf de eerste seconde van de wedstrijd de gashendel volledig opendraait. De Kalmt-

houtenaar mist keer op keer zijn start, komt halfweg koers nog wel onder stoom om dan te finishen op een plaats tussen nummer vijf en tien. Net daarom stopt Kevin Pauwels straks met crossen. Zijn lichaams- en andere taal spraken nooit duidelijke ambities uit, maar ook hij wilde graag winnen. Als dat niet meer kan, hoeft het ook niet meer. “Ik kan het niet meer opbrengen”, verklaart hij zijn afscheid van de veldritspo­rt.

Toekomst

Kevin Pauwels had ook volgende winter nog crosser kunnen zijn. Of als hij dat wilde mecanicien in het team van Mettepenni­ngen. Kevin heeft vriendelij­k bedankt voor de eer. Financieel hoeft hij zich geen zorgen te maken. Het geld dat hij verdiende, werd geïnvestee­rd in vastgoed. Fietsen zal hij blijven doen, op eender welke fiets, louter voor het plezier. We zien hem zelfs nog een wedstrijdj­e meepikken, recreatief maar toch om te winnen. Kevin zal in dat moeilijk te doordringe­n hoofd altijd een coureur/crosser blijven, maar na Oostmalle zal hij nooit nog in een microfoon babbelen of in de lichten van een camera kijken. En daar heeft hij nu al vrede mee.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het WK 2004 in Pontchatea­u: Kevin Pauwels wordt wereldkamp­ioen bij de beloften, Bart Wellens bij de profs en Niels Albert bij de juniores.
FOTO BELGA Het WK 2004 in Pontchatea­u: Kevin Pauwels wordt wereldkamp­ioen bij de beloften, Bart Wellens bij de profs en Niels Albert bij de juniores.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium