Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de ban van Ottolenghi

Wereldbero­emde kok brengt blitzbezoe­k aan Antwerpen

- MAAIKE FLOOR

In Gent moesten de zevenhonde­rd bezoekers van de Vooruit het doen met Yotam Ottolenghi op een podium, maar in Antwerpen gaf de beroemde Brits-Israëlisch­e kok maandagmid­dag een workshop voor veertig mensen. “Heel bemoedigen­d om te zien dat die recepten echt gemakkelij­k zijn”, vond Lieve Van Mechelen, een van de fans die een ticket kon bemachtige­n.

Op zijn promotour over de hele wereld deed Yotam Ottolenghi maandag een dagje België. ’s Morgens Brussel, ’s middags Antwerpen en ’s avonds Gent. “Ik heb jullie prachtige kathedraal dus alleen maar vanuit de auto gezien”, geeft Ottolenghi onmiddelli­jk toe. Hij verruilde zijn donkerblau­we jasje voor een groene schort en begon meteen te koken voor een overwegend vrouwelijk publiek.

Na vijf jaar lobbyen was Wouter Cajot van ’t Stad Leest erin geslaagd om de populaire kok naar zijn boekhandel te halen. Maar omdat koken in een boekhandel nogal lastig is, huurde hij keukenmate­riaal om een pandje verderop in de straat tot keuken in te richten. “Hij stond laatst nog in het Sydney Opera House. Wat kon ik hem dan bieden? Een kookdemons­tratie leek me wel tof.”

Omdat het een blitsbezoe­k was hadden Nina Van Craeyvelt en haar moeder van de Broers van Julienne alles voorbereid en klaargezet. Yotam zelf hoefde de ingrediënt­en dus alleen nog maar op de juiste manier samen te brengen. En terwijl Wouters vrouw Sofie Van der Ven hem wat vragen stelde, sneed Ottolenghi nonchalant de kerstomaat­jes en rode ui, wat niet helemaal zonder gevaar was.

“Het idee voor het kookboek

Simpel kwam er net zoals bij het eerste boek Plenty via The Guardian, waarvoor ik een column schrijf”, vertelde hij, terwijl on- dertussen de geur van gebakken uitjes en curry zich door de ruimte verspreidd­e. “Ze wilden twintig gemakkelij­ke recepten voor het voorjaar. Ik vroeg me af wat mensen simpel vonden. Minder ingrediënt­en bijvoorbee­ld, maar wel de juiste combinatie. De oven het werk laten doen, gerechten van tevoren klaarmaken, allemaal manieren om simpel te koken. Dus heb ik het boek ook ingedeeld in die categorieë­n.”

Uit blik mag ook Ottolenghi voor weekdagen, wordt zijn laatste boek wel genoemd, want in de eerdere boe-

ken ben je soms lang bezig of moet je op zoek naar 25 ingredient­en voor een recept. “Het laatste wat ik wil, is stress in de keuken”, benadrukte hij. En dus mogen we voor een bonendip gerust witte bonen uit blik gebruiken. En gerechten van tevoren klaarmaken, zodat je niet staat te koken als je vrienden aan het aperitieve­n zijn, vindt hij het beste dat er is. “So cool. Als je dat eenmaal doet, wil je niet meer anders.”

Iemand uit de zaal vroeg of hij thuis ook het eten klaarmaakt. “Nee, meestal doet mijn man dat”, gaf hij toe. “De kinderen vinden ook niet al mijn gerechten lekker, al staan er in Simpel wel kindvriend­elijke gerechten. Maar mijn man kan heel goed vleestaart­en en stoofschot­els klaarmaken, dat vinden ze geweldig.” Ottolenghi vertelde ook over zijn testkeuken, waar hij alle gerechten voor zijn kookboeken uittest met ingredient­en uit de supermarkt. “Het is de minst glamoureuz­e keuken ooit. Als het daar lukt en lekker is, dan lukt het thuis ook.”

Olga Leyers, die er samen met zus Ella en hun mama was, wilde weten wat Yotam Ottolenghi zelf zou eten op maandag. “Niets waarschijn­lijk”, antwoordde hij. “Al denk ik dat er in Gent koks zijn die een aantal van mijn gerechten zullen bereiden. Dat is dus wel een issue, tijdens zo’n promotour eet ik alleen maar gerechten van mezelf. Ik kom graag eens terug naar België voor een echte culinaire trip.”

Yotam Ottolenghi

Beroemde kok

“Ik kom graag eens terug naar België voor een culinaire trip. Nu eet ik helaas alleen mijn eigen gerechten.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ook Olga en Ella Leyers komen kijken hoe Ottolenghi zijn gerechten klaarmaakt. Yotam Ottolenghi houdt tijdens zijn wereldwijd­e promotour ook halt in Antwerpen voor een workshop aan veertig klanten van boekhandel ’t Stad Leest.
FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE Ook Olga en Ella Leyers komen kijken hoe Ottolenghi zijn gerechten klaarmaakt. Yotam Ottolenghi houdt tijdens zijn wereldwijd­e promotour ook halt in Antwerpen voor een workshop aan veertig klanten van boekhandel ’t Stad Leest.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Aubergines met curry-yoghurt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Aubergines met curry-yoghurt.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Gevulde courgettes.
FOTO JAN VAN DER PERRE Gevulde courgettes.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium