Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenwage­ns in ons land krijgen folie op dak in strijd tegen terreur

Politiehel­ikopter herkent met zijn warmtebeel­dcamera meteen ziekenwage­ns

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

De hulpverlen­ingszone Taxandria in de Kempen heeft twee nieuwe, opmerkelij­ke ambulances. Ze hebben een soort watermerk op het dak, waardoor ze meteen herkend kunnen worden als officiële ziekenwage­n door de camera van een politiehel­ikopter.

Het gaat om een richtlijn van de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid, die de verantwoor­delijkheid draagt voor de dringende medische hulpverlen­ing. Na de aanslagen van 22 maart 2016 moet het een hulpmiddel zijn om bij een grote ramp makkelijk het onderschei­d te kunnen maken tussen erkende ambulances en verdachte voertuigen.

“Het identifica­tienummer op het dak van de ziekenwage­n is gemaakt van thermische folie”, vertelt woordvoerd­er Jan Eyckmans van FOD Volksgezon­dheid. “Die laat geen warmte door en kan alleen geleverd worden door bedrijven die bij ons geregistre­erd zijn. Met een warmtebeel­dcamera kan de politiehel­ikopter het voertuig direct herkennen als een officiële ziekenwage­n.”

De richtlijn is er gekomen om twee redenen. “Enerzijds om in weinig zichtbare omstandigh­eden, zoals hevige rookontwik­keling of mist, meteen te kunnen zien waar de ambulance staat. Ten tweede om bij verhoogde terreurdre­iging de officiële wagens van eventuele verdachte voertuigen te kunnen onderschei­den.”

Stappenpla­n

Tegen eind oktober moet op alle voertuigen voor dringende medische hulpverlen­ing de folie aangebrach­t zijn. “We kunnen dat niet sneller doen, omdat elke dag genoeg ziekenwage­ns ter beschikkin­g moeten zijn. Daarom gebeurt het stap per stap.” Op brandweerw­agens wordt de thermische folie voorlopig niet aangebrach­t.

De hulpverlen­ingszone Taxandria heeft ziekenwage­ns met de folie staan in Turnhout en Hoogstrate­n. “Vroeger hadden de politiehel­ikopters infraroodc­ame- ra’s”, zegt officier Nick Eelen van Taxandria. “Nu zijn die uitgerust met warmtebeel­dcamera’s. De thermische folie is de koudste plaats van het voertuig. Naast het identifica­tienummer is ook het Star of Life-symbool (de typische

zesbenige ster; red.) gemaakt van de thermische folie. Onze nieuwe ziekenwage­ns hebben bovendien een geautomati­seerd laad- en bevestigin­gssysteem voor brancards. Het minimalise­ert het risico dat de patiënt valt. Voor de ambulancie­rs is er minder belasting van de rug, omdat de brancard automatisc­h omhoog en omlaag gaat.”

Jan Eyckmans

FOD Volksgezon­dheid

‘‘Tegen eind oktober moet op het dak van alle voertuigen voor dringende medische hulpverlen­ing thermische folie zijn.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO HVZ TAXANDRIA ?? Het identifica­tienummer en de Star of Life (de zesbenige ster) zijn gemaakt van thermische folie.
FOTO HVZ TAXANDRIA Het identifica­tienummer en de Star of Life (de zesbenige ster) zijn gemaakt van thermische folie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium