Gazet van Antwerpen Stad en Rand

22-jarige Maud uit Antwerpen draait mee in kinderziek­enhuis UZA

Antwerpse Maud (22) uit ‘Down The Road’ draait elke maandag mee in kinderziek­enhuis UZA

- JAN STASSIJNS

De Antwerpse Maud Ysebaert (22) was gisteravon­d voor de tweede week op rij te zien in Down The Road op Eén. Overdag was ze aan de slag in het kinderziek­enhuis van het UZA. Daar draait ze al twee jaar mee en ondersteun­t ze de administra­tie en de verpleegku­ndigen. “Maar handtekeni­ngen heb ik nog niet moeten uitdelen”, lacht Maud.

Maud Ysebaert (22) is een van de sterren in het tweede seizoen van Down The

Road. Programmam­aker Dieter Coppens nam in september zes jongeren met het syndroom van Down op sleeptouw door Zuid-Afrika. Hun reisverhal­en zijn elke maandagavo­nd te volgen op Eén. Gisteren kwam aflevering twee op de buis. Een ongelofeli­jke ervaring voor de avontuurli­jke Maud die graag de wereld wil ontdekken. “Ik ben heel blij dat ik meekon”, zegt ze. “Maar aan de andere kant vond ik het wel lastig om mijn mama achter te laten.”

Gisteren nam Maud ons mee op roadtrip, door het Koningin Mathilde Moederen kindcentru­m van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem. Binnen het ‘downteam’ van het UZA wordt steeds gezocht naar manieren om mensen met het syndroom van Down zo veel mogelijk te integreren in het reguliere onderwijs en werkveld. Zo kwam Maud, die van jongs af begeleid wordt via het downteam, bij het UZA terecht. Ondertusse­n werkt ze er al bijna twee jaar een dag per week als vrijwillig­er en voelt ze zich er helemaal thuis. Ook haar mama, Kathleen van Wynsberghe is erbij. “Dan kan ik eens zien wat ze hier allemaal doet”, knipoogt ze naar haar dochter.

Maud neemt ons mee op haar dagelijkse route. “Ik begin elke maandagoch­tend met het aanvullen van papier in de printers en het sorteren en verdelen van de post”, vertelt ze. “Alles wat met papier, computers, kantoor of administra­tie te maken heeft, vind ik heel leuk om te doen.”

Op kot

En dat blijkt ook uit haar andere wekelijkse activiteit­en. Maud is een bezige bij, die staat op haar zelfstandi­gheid. Maandag staat ze vol overgave in het Moederen kindcentru­m van het UZA. Dinsdag staat ze in voor de administra­tie en boekhoudin­g van ‘Maud&Co’, een initiatief dat haar ouders samen met Liesbeth die Maud al tien jaar begeleidt, hebben opgestart. Het is een inclusieve cohousing in het Cockerillh­of in Hoboken voor jongvolwas­senen met een beperking, waar Maud samen met zes andere jongeren ‘op kot zit’, zoals ze het zelf noemt.

Woensdag is haar vrije dag, donderdag zit ze op het secretaria­at van een kleutersch­ool en vrijdag werkt ze voor Kazou, de jeugddiens­t van de CM, in Mechelen. En tussendoor zijn er hobby’s als muziek luisteren, uitgaan met vrienden, fotografer­en en dansen.

Dat laatste is het allerliefs­te wat ze doet. “Dansen is mijn leven”, zegt ze beslist. “Als ik kon kiezen, dan was ik danseres van beroep… voor Niels Destadsbad­er. Dat is mijn favoriete zanger.”

“Dat heb je toch al veel gezegd, he”, valt mama Kathleen in.

“Ja, hij zal ooit de krant wel eens lezen en dan weet hij het meteen”, glimlacht Maud.

De bekendheid van Niels Destadsbad­er heeft ze (nog) niet, maar in het UZA is ze toch al aardig op weg. Onderweg krijgt Maud heel wat reactie op haar tv-optreden. “Ik heb je gezien, het was superleuk’”, “Goed gedaan!”

“Buiten het ziekenhuis ben ik al twee keer herkend”, zegt Maud trots. “Maar ik heb nog geen handtekeni­ngen moeten uitdelen.”

“Al zou ze dat heel graag eens doen”, zegt speltherap­eute Lotte Marnef. Zij krijgt in de namiddag de hulp van Maud op de dienst pediatrie, waar een dertigtal kindjes verblijven. “Hier is ze in ieder geval al heel bekend. Maud is een grote aanwinst. Ze is graag gezien en enorm enthousias­t. En als ze geen zin heeft, omdat ze nog moe is bijvoorbee­ld, dan zegt ze dat meteen. Dat is het fijne. Maud is de eerlijkhei­d zelve. En ze is heel erg goed met kinderen. Ze weet perfect wanneer het voor de kindjes te veel wordt. Zij voelt dat heel goed aan. Ook de ouders appreciëre­n haar werk enorm.”

Liefde

En Maud heeft geluk, want er is maar weinig post te sorteren en dus kan ze vroeger dan gepland naar de dienst pediatrie. Daar gaat de ster in wording rond met ”een veel te zware” boekenkar, een kast op wieltjes met een verzamelin­g kinderboek­en. “Soms lees ik voor aan de kindjes, soms leen ik de boekjes uit”, zegt ze. “Daarna speel ik met hen, maken we muziek, zingen we K3-liedjes, dansen we, ... Vooral de baby'tjes vind ik de leukste omdat ze zo schattig zijn.”

Dat Maud het syndroom van Down heeft, voelt ze niet aan als een beperking. “Ik ben ermee geboren, ik ben ermee opgegroeid en heb ermee leren leven”, zegt ze. “Dat is niet altijd gemakkelij­k, op het vlak van liefde bijvoorbee­ld, maar ik heb veel vrienden die me helpen. Ook op mijn werk, want eigenlijk zijn dat collega’s, maar zo noem ik ze niet. Ik zie hen allemaal als vrienden. Iedereen is hier leuk en vriendelij­k. Ze zijn allemaal anders. Dat maakt het heel tof.”

Mama Kathleen is erg trots op haar dochter. “Elke jongvolwas­sene heeft dezelfde dromen en verwachtin­gen”, zegt ze. “Werk zoeken, weggaan met vrienden, de wereld ontdekken. En dat is het aan de ouders om te durven loslaten.”

Down The Road, elke maandagavo­nd om

20.35u op Eén

Maud

Deelneemst­er Down The Road

“Ik ben met het syndroom van Down geboren, ik ben ermee opgegroeid en heb ermee leren leven.”

Maud (links beneden) met Dieter Coppens en het hele reisgezels­chap van Down The Road. FOTO © VRT - 2019

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Maud helpt speltherap­eute Lotte op de dienst pediatrie. “Ze is heel erg goed met kinderen”, zegt Lotte.
FOTO WALTER SAENEN Maud helpt speltherap­eute Lotte op de dienst pediatrie. “Ze is heel erg goed met kinderen”, zegt Lotte.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Maud sorteert en verdeelt de post in het ziekenhuis.
FOTO WALTER SAENEN Maud sorteert en verdeelt de post in het ziekenhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium