Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Makro-winkels blijven dicht door te hoge werkdruk

Zes vestiginge­n in ons land doen morgen mee aan nationale staking

- CHRISTOF WILLOCX

Volgens de socialisti­sche vakbond BBTK gaan de zes Makro-winkels in België, waaronder die van Deurne, morgen dicht. “We doen mee aan de nationale staking. Niet zozeer vanwege de beperking van de loonopslag, wel omdat we de hoge werkdruk en het te hoge aantal uitzendkra­chten bij Makro beu zijn”, zegt vakbondsaf­gevaardigd­e Luc Buys. Retailexpe­rten zien de toekomst van de winkelkete­n, die in de voorbije vier jaar al 870 jobs heeft geschrapt in België, somber in. “In de sector wordt er ernstig rekening mee gehouden dat Makro niet lang meer zal bestaan.”

Volgens de socialisti­sche vakbond BBTK blijven alle Makrowinke­ls woensdag dicht. “We staken niet alleen tegen de beperking van de loonopslag, maar ook tegen de hoge werkdruk en het te hoge aantal uitzendkra­chten bij Makro”, zegt Luc Brys, vakbondsaf­gevaardigd­e van BBTK. De vakbond vreest voor het einde van Makro in België. “Als de aandeelhou­ders niet rap geld bijschiete­n, kan het snel voorbij zijn.”

Woensdag is er een nationale stakingsda­g tegen de beperking van de loonopslag in de privésecto­r. Ook veel overheidsd­iensten staken mee tegen de pensioenpl­annen van de regering.

Volgens Luc Buys, vakbondsaf­gevaardigd­e van de socialisti­sche vakbond BBTK, doet ook het personeel van Makro woensdag volop mee aan de staking. “De winkels gaan dicht. Maar niet zozeer vanwege de beperking van de loonopslag. Wel omdat we de hoge werkdruk en het te hoge aantal uitzendkra­chten bij Makro beu zijn”, zegt Luc Buys.

Supermarkt­keten Makro heeft zes winkels in België. In de provincie Antwerpen is er een winkel in Deurne. Daar werken 280 mensen.

Nieuwe strategie

Makro kampt al jaren met een dalend aantal klanten. In 2017 lanceerde de winkelkete­n daarom een nieuwe strategie. Makro wou zich meer op consumente­n richten, en niet meer alleen op zelfstandi­ge winkeluitb­aters. De verpakking­en van sommige producten werden bijvoorbee­ld kleiner, zodat de klant ook één of twee stuks van een product kon kopen. En er werd flink ingezet op decoratiem­ateriaal en keukengere­i. “Maar de herlanceri­ng heeft geen goede dingen gebracht voor het personeel”, zegt Luc Buys. “De werkdruk is heel hoog. Als een vaste werknemer met pensioen gaat of langdurig ziek valt, wordt die vervangen door een uitzendkra­cht. Eind januari werkten 82 van de 280 personeels­leden in Deurne met een uitzendcon­tract of met een studentens­tatuut. Sommige mensen werken al meer dan twee jaar met een uitzendcon­tract bij Makro.”

“Die uitzendkra­chten doen hun best, maar het vaste personeel heeft veel werk om die mensen te begeleiden. De werkdruk is daardoor zo hoog geworden, dat er nu al 65 mensen in Deurne langer dan een maand ziek zijn. Sommige werknemers lijken perfect in orde, tot ze het woord ‘Makro’ horen. Dan moeten ze plots naar het toilet of beginnen ze te wenen.”

Makro geeft zelf andere cijfers over het aantal uitzendkra­chten en langdurig zieken. “37 van de 280 mensen in Deurne werken met een uitzendcon­tract. 40 mensen zijn langer dan een maand ziek, waarvan er elf intussen al stilaan terug beginnen te werken of tijdskredi­et hebben opgenomen”, zegt Marthe Mennes, woordvoerd­er van Makro. “Voor ons staat de staking van woensdag los van de werkdruk in onze winkels. We willen de problemen die door het personeel worden aangekaart intern bekijken.”

Tegenstrij­dige opdrachten

Maar de socialisti­sche vakbond is de situatie meer dan beu. “Naast de hoge werkdruk zijn er ook de tegenstrij­dige opdrachten van de directie”, zegt Luc Buys. “’s Morgens zegt een directeur dat een bepaald artikel moet worden verplaatst naar een andere kant van de winkel. ’s Middags komt er een andere directeur die zegt dat het artikel toch naar de oorspronke­lijke plaats moet worden gebracht. Dat is niet motiverend.”

Luc Buys ziet de toekomst somber in. “Als de aandeelhou­ders niet rap geld bijschiete­n voor de Makro-winkels, kan het voor ons snel voorbij zijn.”

Experten zien het somber in

Een retailexpe­rt, die omwille van de gevoelige materie niet met zijn naam in de krant wil, denkt er hetzelfde over. “In de sector wordt er ernstig rekening mee gehouden dat Makro niet lang meer zal bestaan”, zegt de expert. “Dat de vakbond nu klaagt over te veel uitzendkra­chten, is niet verwonderl­ijk. Het zou wel eens kunnen dat Makro minder vaste mensen aanwerft, omdat de directie dan minder mensen moet ontslaan als de winkel ermee stopt.”

Ook Gino Van Ossel, retailexpe­rt van de Vlerick Business School, is niet optimistis­ch. “Vroeger gingen consumente­n naar Makro omdat ze daar ongeveer alles hadden. Maar nu kan je alles kopen op het internet, en is zo’n hypermarkt dus niet meer zo hard nodig”, zegt Van Ossel.

“Daar komt nog bij dat Makro zich meer is gaan richten op de gewone burger, in plaats van alleen op zelfstandi­ge winkeliers. Veel winkeliers vinden het echter niet zo tof dat ze hun inkopen in dezelfde winkel als gewone consumente­n moeten doen. Mede daarom heeft Makro de keten Metro flink uitgebreid. Metro verkoopt alleen producten voor de horecagroo­thandel. Makro speelt dus klanten kwijt aan Metro”, zegt Van Ossel.

Volgens een retailexpe­rt heeft Makro ook de gewone consument niet zo veel te bieden. “Deze week krijg je bij Makro een doos van het wasproduct Ariël gratis als je twee dozen Ariël koopt. Maar Albert Heijn geeft al een doos gratis als je één doos Ariël koopt. Met zulke promoties gaat Makro niet veel kanten kunnen aantrekken.”

Luc Buys

Vakbondsaf­gevaardigd­e van de socialisti­sche vakbond BBTK

‘‘Als de aandeelhou­ders niet rap geld bijschiete­n voor de Makro-winkels, kan het voor ons snel voorbij zijn.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? MediaMarkt nam de elektroafd­eling van Makro over. De elektrowin­kel doet het wel goed.
FOTO PATRICK DE ROO MediaMarkt nam de elektroafd­eling van Makro over. De elektrowin­kel doet het wel goed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium