Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DNA Claudy Pierret zit op laarzen van vermoorde Sally

Laarzen lagen jaren onaangeroe­rd in plastic zak bij ouders

-

Het DNA van de veroordeel­de moordenaar Claudy Pierret (70) zat op de laarzen die Sally Van Hecke aanhad toen ze in 1996 werd vermoord. DNA-onderzoek heeft dat vorig jaar al aangetoond. Dat staat in een nieuw boek dat Kurt Wertelaers, de journalist die de zaak onderzocht, over de moord heeft geschreven.

Het onderzoek naar de onopgelost­e moord op Sally Van Hecke werd op 5 oktober 2017 heropend, nadat journalist Kurt Wertelaers met nieuwe informatie naar het gerecht was gestapt. Het onderzoek lag toen al sinds 2005 stil. De 20-jarige Sally Van Hecke was op 10 augustus 1996 vermoord teruggevon­den op het strand van Sint-Anneke in Antwerpen.

De onderzoeks­rechter zette bij de heropening alles op het onderzoek naar DNA-sporen die destijds werden gevonden op en rond het lichaam van Sally. Hij vroeg ook de kleren terug die Sally op het moment van de moord aanhad. Die waren na het onderzoek aan de ouders gegeven.

Het gerecht kreeg zo de laarzen van Sally Van Hecke in handen. Al die tijd waren ze in een kast in dezelfde plastic zak blijven zitten, zoals ze door de politie waren overhandig­d. Ze waren nooit meer aangeraakt.

DNA van vier mensen

In zijn boek Cold Case: Sally schrijft Wertelaers dat dit DNAonderzo­ek naar Claudy Pierret wijst. Eind oktober 2018 publiceerd­e het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie (NICC) een rapport. Op de hielen van de linker- en de rechterlaa­rs werd DNA van vier mensen gevonden. Van Sally, van twee onbekende personen én van Pierret.

Het DNA van Pierret zat in de databanken van het gerecht omdat hij veroordeel­d is voor de moorden op Marie-José De Nocker (56) en Yolanda Prinsen (29). Dat de DNA-sporen net op die plek gevonden werden, is belangrijk omdat de moordenaar het lichaam bij de benen in het riet sleurde.

De speurtocht van Wertelaers is te zien in de VTM-serie Cold Case. Jarenlang was het enige spoor in de moord een robotfoto van een man, bij wie Sally Van Hecke op de avond van de moord in een oldtimer was gestapt. Erik en Sabrina, de twee getuigen die de robotfoto lieten opstellen, konden een heel nauwkeurig­e beschrijvi­ng van de man geven. Toen Wertelaers hen in de zomer van 2017 een foto van Pierret toonde, verklaarde­n ze allebei dat hij de bestuurder was. Niemand had hen ooit eerder een foto van Pierret voorgelegd.

Haartje van Sally?

De naam Claudy Pierret was al eerder in het onderzoek opgedoken. Maar de speurders schoven hem in 1999 aan de kant als verdachte. Hij was zogezegd te oud en bezat geen oldtimer. Vreemd, aangezien bij het onderzoek naar de twee eerdere moorden van Pierret eind jaren negentig bleek dat hij met de oldtimers van zijn huisbaas mocht rijden.

Bij het sporenonde­rzoek in die zaak was een haartje gevonden waarbij wetenschap­pers in 2001 concludeer­den dat “Sally Van Hecke niet uitgeslote­n kan worden als donor van dit haar”. Pierret werd er nooit mee geconfront­eerd.

Het Antwerpse parket wilde gisteren niet reageren op de onthulling. Vorige week probeerde het parket nog een tv-uitzending te verhindere­n. Toen werd verwezen naar een lopend DNA-onderzoek, dat door een Nederlands instituut wordt uitgevoerd.

Al in 2001 werd tijdens het onderzoek tegen Pierret voor twee andere moorden een haartje van Sally Van Hecke gevonden.

 ?? FOTO COLD CASE ?? De toen 20-jarige Sally Van Hecke, die op 10 augustus 1996 op het strand van Sint-Anneke vermoord werd teruggevon­den.
FOTO COLD CASE De toen 20-jarige Sally Van Hecke, die op 10 augustus 1996 op het strand van Sint-Anneke vermoord werd teruggevon­den.
 ?? FOTO RR ?? Claudy Pierret (70) zit voor twee andere moorden achter de tralies.
FOTO RR Claudy Pierret (70) zit voor twee andere moorden achter de tralies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium