Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietshelm verplicht onder de 14, alcoholver­bod voor motorrijde­rs

Experts geven politieke partijen 10 tips om mee te nemen naar de verkiezing­en

- WERNER ROMMERS

Veiligheid­sinstituut Vias roept politici via een tienpunten­programma op het verkeer drastisch veiliger te maken, onder meer door fietshelme­n te verplichte­n voor min14-jarigen. Het ijvert ook voor meer snelheidsc­ontroles door privébedri­jven en een compleet alcoholver­bod voor zowel jonge chauffeurs als alle motorrijde­rs.

België telt meer dan zeshonderd verkeersdo­den per jaar, bijna twee per dag. Opeenvolge­nde regeringen beloofden dat aantal tegen 2020 terug te brengen tot 420 slachtoffe­rs, een halvering van het aantal doden in 2010.

Dat doel halen wordt twijfelach­tig, zegt veiligheid­sinstituut Vias in een tienpunten­plan dat het – met het oog op de verkiezing­en van eind mei – aan alle politieke partijen bezorgde. Daarin pleiten de verkeersve­iligheidse­xperts nadrukkeli­jk voor het invoeren van tien maatregele­n om toekomstig­e drama’s op de weg te voorkomen.

Concreet vraagt Vias de politieke partijen een helmplicht in te voeren voor fietsers jonger dan 14 jaar. Volgens de experts bestaat daarvoor een groot draagvlak bij de bevolking, zo blijkt uit een bevraging. In Frankrijk geldt nu al een helmplicht voor kinderen onder de 12. “Uiteraard moet er ook blijvend worden geïnvestee­rd in veili- gere fietspaden”, beklemtoon­t Vias-woordvoerd­er Stef Willems. De Fietsersbo­nd is niet gewonnen voor een verplichti­ng “uit vrees voor een daling van het fietsgebru­ik”. Al roept ze wel iedereen expliciet op om een helm te dragen.

Private snelheidsc­ontroles

Ook snelheid en alcohol in het verkeer moeten veel strenger worden aangepakt, wil ons land het aantal verkeersdo­den verder naar beneden krijgen. Wat snelheid betreft, eist Vias daarom veel efficiënte­re controles, “door ze bijvoorbee­ld door private firma’s te laten uitvoeren op wegen waar veel ongevallen gebeuren”. Vandaag heeft de politie vaak te weinig mensen om op alle gevaarlijk­e plekken regelmatig controles te houden.

Opmerkelij­k: Vias vraagt de politici ook een totaal alcoholver­bod in te voeren voor zowel beginnende chauffeurs als voor alle motorrijde­rs. “Tegenstand­ers werpen altijd op dat een nultoleran­tie tegen alcohol jonge chauffeurs stigmatise­ert. Maar onze bevraging toont net aan dat jongeren zélf vragende partij zijn: zeven op de tien jongeren zijn voorstande­r”, aldus nog Willems, die beklemtoon­t dat zeventien Europese landen dit al hebben ingevoerd.

Wat de nultoleran­tie voor motorrijde­rs betreft, zegt Vias dat de meesten nu al beseffen dat ze het best totaal geen alcohol drinken. “Motorrijde­n vraagt veel meer behendighe­id dan autorijden.” Iets wat Theo Beeldens van de belangenve­reniging Motorcycle Action Group (MAG) bevestigt. “De motorrijde­rs die ik ken, drinken niet. Voor ons mag dit alcoholver­bod morgen al worden ingevoerd.”

Theo Beeldens

Motorcycle Action Group

‘‘De motorrijde­rs die ik ken, drinken niet. Voor ons mag dit alcoholver­bod morgen al worden ingevoerd.’’

 ?? FOTO GVH ?? Verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias wil dat kinderen onder de 14 verplicht een helm moeten dragen. De Fietsersbo­nd is tegen.
FOTO GVH Verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias wil dat kinderen onder de 14 verplicht een helm moeten dragen. De Fietsersbo­nd is tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium