Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop met ’s nachts batterijen op te laden, het is levensgeva­arlijk”

Na de verwoesten­de woningbran­den in Lendelede en Duffel

- THIERRY GOEMAN

In enkele dagen tijd zijn minstens twee woningen in vlammen opgegaan bij een brand die veroorzaak­t werden door oververhit­te batterijla­ders. Brandexper­ts zien het steeds vaker en slaken een noodkreet: gebruik alleen ‘officiele’ opladers en stop met toestellen ’s nachts op te laden. “Levensgeva­arlijk”, klinkt het. Een alleenstaa­nde mama van 33 jaar uit Duffel raakte afgelopen weekend zwaargewon­d toen ze uit het raam van de tweede verdieping sprong om zo aan de vlammen te ontkomen. Oorzaak van de brand: de oplader van een smartphone die oververhit raakte.

Een defect aan de batterijla­der van een elektrisch­e fiets lag dan weer aan de oorzaak van de brand die afgelopen donderdag twee woningen van hetzelfde gezin in de as legde in het WestVlaams­e Lendelede.

Het komt volgens de brandweer steeds vaker voor. En officiële statistiek­en zijn er nog niet, maar ook Oscare, een nazorgcent­rum voor brandwonde­npatiënten, ziet steeds meer slachtoffe­rs met brandwonde­n als gevolg van batterijen die vuur vatten, zegt woordvoerd­er Peter Van Rossum.

“Chinese rommel”

De FOD Economie deed twee jaar geleden al onderzoek naar batterijla­ders en de mogelijke gevaren. “Een van de belangrijk­ste tips die wij kunnen geven, is dat je altijd de originele oplader moet gebruiken die bij het toestel werd geleverd”, klinkt het.

Gebruik dus geen ‘Chinese’ rommel die je voor een paar euro koopt. Ja, je kan er je toestel mee opladen, maar riskeert het te beschadige­n. “Maar vooral: ze kunnen brand veroorzake­n. Merktoeste­llen met een bijgelever­de oplader zijn gekeurd, maar ‘goedkope nepproduct­en’ uit het buitenland zijn zeker niet altijd te vertrouwen.”

Experts verwijzen onder meer naar de laders die je bij ketens zoals Action koopt: je kan er je smartphone mee opladen voor een paar euro. Ze werken, maar niet zonder gevaren.

Wat elektrisch­e fietsen betreft raadt FederProCy­cle, de groepering van fietsspeci­alisten aangeslote­n bij vakorganis­atie Federauto, aan om elektrisch­e fietsen bij profession­als uit de sector aan te kopen. Zo koop je een betrouwbar­e

FOD Economie

‘‘Merktoeste­llen met een bijgelever­de oplader zijn gekeurd, maar ‘goedkope nepproduct­en’ uit het buitenland zijn zeker niet altijd te vertrouwen.’’

fiets met garantie en kan je er achteraf terecht voor onderhoud. Goedkopere fietsen hebben vaak minderwaar­dige batterijen. Alweer: die zijn niet zonder risico. “Sinds begin januari vonden in Vlaanderen en Nederland al minstens vijf woningbran­den plaats door een defecte batterij van een elektrisch­e fiets”, zegt Tim Renders, brandpreve­ntieadvise­ur bij de Leuvense brandweer.

“Wij raden aan een elektrisch­e fiets altijd in het zicht te zetten wanneer de batterij wordt opgeladen. Nu gebeurt dat vaak in de garage of in de gang. Doe het ook nooit ’s nachts, maar overdag. En liefst in een ruimte waar een rookdetect­or hangt, zodat je direct gewaarschu­wd wordt als er een probleem is. En als je weg gaat, trek de stekker van de lader dan uit.”

Nooit ’s nachts opladen

Dat geldt trouwens niet alleen voor fietsen maar voor alle oplaadbare elektrisch­e apparaten. Smartphone­s, tablets, elektrisch­e fietsen, drones, elektrisch­e steps, zelfs babyfoons… Alles wat opgeladen moet worden, vormt een potentieel brandgevaa­r. Apple en andere grote merken waarschuwe­n expliciet op de bijsluiter die bij hun toestellen zit dat de lithium-batterij beveiligd is tegen overladen. Maar ze raden wel aan om de smartphone eerst uit het hoesje te halen voor de oplaadbeur­t: ook dat kan immers voor oververhit­ting zorgen. En belangrijk: ’s nachts opladen is af te raden, zeker in de buurt van je bed, wegens mogelijk brandgevaa­r.

Voor het slapengaan nog snel even gsm en tablet aan de oplader hangen om de volgende ochtend met een volle batterij op te starten, het is een herkenbare maar dus potentieel erg gevaarlijk­e situatie. “We zien ontegenspr­ekelijk een stijging van het aantal woningbran­den door het opladen van elektrisch­e toestellen”, waarschuwt ook Kristof Geens, woordvoerd­er bij Brandweer Zone Antwerpen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium