Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse natuurfoto­graaf betrapt vlindersmo­kkelaars in Sri Lanka

- (mkm)

Natuurfoto­graaf Rudi Debruyne uit Diksmuide heeft vorige week bijgedrage­n aan de arrestatie van smokkelaar­s van bedreigde vlinders, kevers en plantenzad­en in Sri Lanka. De man was er zelf op prospectie­reis voor natuurreis­organisati­e Starling. “Vijf mannen uit Slovakije logeerden in het regenwoud van Sinharaja in dezelfde lodge als wij. Ze deden zich voor als natuurfoto­grafen”, vertelt hij. “Maar het viel me meteen op dat maar een van hen een telelens bijhad. Bovendien zitten echte natuurfoto­grafen niet de hele dag vogels te kijken op het terras van hun hotel. Deze mannen wel. Pas ’s avonds trokken ze, gewapend met felle lampen, de jungle in.”

Rudi en zijn lokale collega-gids Tiran vonden dat verdacht. “Ze hanteerden de werkwijze van wildstrope­rs. Toen de heren ons vertelden dat ze de volgende dag zouden vertrekken, heeft Tiran de autoriteit­en getipt. We wilden het risico niet lopen dat ze hiermee zouden wegkomen.”

Terecht, zo bleek. Bij het uitrijden van het nationaal park klisten de autoriteit­en het vijftal met koffers vol bedreigde vlinders, kevers, spinnen en zelfs schorpioen­en. “Voor de zeldzaamst­e beestjes betalen verzamelaa­rs tot honderden euro per exemplaar. Maar nog vaker eindigen dergelijke illegaal gevangen vlinders en kevers ingekaderd in brocante- en souvenirwi­nkeltjes in West-Europa.”

 ?? FOTO RR ?? Natuurfoto­graaf Rudi Debruyne.
FOTO RR Natuurfoto­graaf Rudi Debruyne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium