Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moest breken met mijn ouders om chirurg te worden”

Topdokter Karel Decaesteck­er mocht van zijn ouders, getuigen van Jehova, niet voortstude­ren

-

Karel Decaesteck­er

‘‘Ik moest kiezen tussen de Bijbel lezen, of mijn wiskundebo­eken. Ik koos voor de wetenschap.’’

Karel Decaesteck­er is op zijn 37ste topchirurg en pionier in robotische niertransp­lantaties. Om daar te geraken, moest hij wel breken met het leven dat hij altijd gekend had, zo vertelde hij gisterenav­ond in Topdokters. “Mijn ouders waren fanatieke getuigen van Jehova.”

Vóór zijn naam horen de aanspreekt­itels ‘professor’ en ‘doctor’. Karel Decaesteck­er is kliniekhoo­fd urologie aan het UZ Gent, hoofddocen­t uro-oncologie aan de UGent en een van de eersten in Europa om een niertransp­lantatie uit te voeren met robotchiru­rgie. Decaesteck­er is nog maar 37.

Karel Decaesteck­er moest het in zijn studietijd hebben van studietoel­agen, leeflonen en vakantiejo­bs. Niet dat er ten huize Decaesteck­er geen geld was om Karel te laten studeren. Maar vader en moeder waren fanatiek religieus. Als getuigen van Jehova vonden ze het uitdragen van het geloof belangrijk­er dan het najagen van een wereldse carrière.

“Mijn ouders verwachtte­n dat ik een eenvoudige job ging doen, liefst parttime, om zo veel mogelijk tijd te kunnen besteden aan het verkondige­n van dat geloof”, zei Decaesteck­er in Topdokters op Vier. “Tijdens mijn jeugd heb ik niets anders gekend. Er was geen sint, geen Kerst, geen Pasen, geen voetbal, geen sport en geen muziek. Ik mocht niet meegaan op bosklassen of tijd doorbrenge­n met vrienden.”

Opgevangen door directeur “Eigenlijk willen ze dat je alle contact buiten de groep mijdt. En aangezien ik niks anders te doen

had dan ofwel in de Bijbel te lezen, ofwel in mijn wiskundebo­eken, koos ik voor de wetenschap.”

Op zijn 18de is hij eruit gestapt. Decaesteck­er brak met zijn ouders, werd opgevangen in het gezin van zijn middelbare­schooldire­cteur en ging vol voor de geneeskund­e. Eigenlijk was hij ook niet van plan om nog veel te toeteren over zijn Jehova-jeugd. Karel Decaesteck­er wil vooral de lof zingen van zijn vak: de urologie. Maar nu spreekt hij dus toch over zijn verleden, mét een doel. “Ik weet dat er meer jongeren zijn in dezelfde situatie. Ik wil hen zeggen: geloof in jezelf. Kom uit je isolement en je kan de wereld veroveren.” De broer van de professor heeft destijds de andere keuze gemaakt. Hij ziet hem nog heel sporadisch, net als zijn ouders, maar het contact verloopt stroef.

Decaesteck­er windt zich op als hij het heeft over die ouders die hun kinderen de kansen ontnemen om zich te ontplooien. “Die leven niet in de realiteit, maar in hun eigen denkwereld. Ik geloof niet in God, alleen nog in de wetenschap en de liefde. Als je je kinderen belet om zich te ontplooien, komt dat dicht bij het schenden van hun mensenrech­ten. In zo’n stramien wil ik mijn kinderen niet steken. Ik heb twee dochters, van 8 en 10. Ze mogen alle visies verkennen, zolang ze hun blik wijd open houden.”

 ?? FOTO VIER ?? Karel Decaesteck­er in ‘Topdokters’ op Vier.
FOTO VIER Karel Decaesteck­er in ‘Topdokters’ op Vier.
 ?? FOTO VIER ??
FOTO VIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium