Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Demente vrouw leeft zes dagen naast overleden man

Nog te veel mensen in nood blijven onder radar hulpverlen­ing

- TIM LESCRAUWAE­T MARC KLIFMAN

Een 73-jarige vrouw met dementie heeft bijna een week naast haar overleden echtgenoot geleefd. Het trieste incident kwam pas aan het licht nadat de buren het verdacht vonden dat de rolluiken zo lang dicht bleven. “We moeten ons de vraag stellen hoe het komt dat die mensen nooit zijn opgepikt in het hulpverlen­ingscircui­t”, zegt het Expertisec­entrum Dementie Vlaanderen.

Paul Claes (73) en zijn echtgenote Liliane Daels (73) leefden al een jaar of veertig samen in hun woning in het West-Vlaamse Jabbeke. Het koppel had geen kinderen en leefde veeleer teruggetro­kken. “Het was een goed koppel”, zegt Pierre Claes, de broer van Paul. “Maar de laatste jaren hadden we minder contact.” Net in die periode ging Lilianes gezondheid sterk achteruit. Ze begon zwaar te dementeren, waardoor echtgenoot Paul zijn handen vol had met de zorg.

Het viel de buren op dat hij de laatste week niet meer buiten was geweest, en ook de rolluiken bleven dicht. “Normaal zette Paul die altijd open. Toen we een eerste keer langsginge­n, deed niemand open. Maar zaterdagav­ond zijn we blijven kloppen.”

Plots kwam Liliane de oprit opgewandel­d. “Paul is dood”, zei ze, volgens de buren. “We vroegen of we hem even mochten zien. En inderdaad, hij lag op de grond. Liliane had een dekentje over hem gelegd. Hij was duidelijk al een hele tijd overleden.”

Volgens de politie is Paul Claes een natuurlijk­e dood gestorven. De man zou al zes dagen geleden zijn overleden. Al die tijd leefde Liliane naast hem, door haar ziekte kon ze dat kennelijk aan niemand duidelijk maken.

Het gemeentebe­stuur van Jabbeke reageert geschokt dat niemand op de hoogte was. Ook het OCMW wist niets over de moeilijke situatie van het echtpaar. “We moeten ons de vraag stellen hoe het komt dat die mensen nooit zijn opgepikt in het hulpverlen­ingscircui­t”, zegt Jurn Verschraeg­en van het Expertisec­entrum Dementie Vlaanderen. “Er leven nogal wat mensen met dementie onder de radar. Dat kan allemaal goed lopen zolang de partner de juiste zorgen kan bieden. Maar zodra de mantelzorg­er zélf met gezondheid- of mobiliteit­sproblemen sukkelt, kan een groot probleem ontstaan.”

Voor heel wat mensen die in hun dichte omgeving met dementie te maken krijgen, heerst nog steeds een gevoel van schroom om hulp te vragen. “Het weigeren van hulp of verlegenhe­id om die hulpvraag te stellen, komt vaak voor”, zegt Verschraeg­en. “Dat is jammer, want zich schamen voor dementie is niet nodig. Integendee­l. Er is een heel zorgnetwer­k, met dienstverl­ening zoals thuiszorg, dat daarop kan inspelen. Maar veel hangt natuurlijk af van de ingesteldh­eid van de mensen. De bespreekba­arheid is daarom ontzettend belangrijk. Blijf er niet mee zitten, maar maak het mensen uit je vertrouwde omgeving duidelijk wanneer je het moeilijk hebt om voor een geliefde met dementie te zorgen.”

Jurn Verschraeg­en

Expertisec­entrum Vlaanderen

“Veel mantelzorg­ers weigeren hulp, of durven die vraag niet te stellen.”

Naar rusthuis

Liliane werd intussen opgevangen door het gemeentebe­stuur en krijgt een plek in een rusthuis. Familie en buren betreuren het overlijden van haar man. “Paul was een heel joviale man. Altijd in voor een grapje. Het is triest dat hij zo aan zijn einde moest komen.”

 ?? FOTO TIM LESCRAUWAE­T ?? Paul Claes zorgde in zijn eentje voor zijn vrouw Liliane, die zwaar aan het dementeren is.
FOTO TIM LESCRAUWAE­T Paul Claes zorgde in zijn eentje voor zijn vrouw Liliane, die zwaar aan het dementeren is.
 ?? FOTO TIM LESCRAUWAE­T ?? Het huis waar het echtpaar woonde.
FOTO TIM LESCRAUWAE­T Het huis waar het echtpaar woonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium