Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over Water

- Patrick Vincent

V rienden van ons zijn na een aflevering of vijf gestopt met kijken naar Over Water, de zondagavon­dserie van Tom Lenaerts op Eén. “We wachtten vol spanning op iets, gelijk wat, maar het kwam niet”, zeiden ze. Een collega kon zich daar bij aansluiten. “Op den duur is het alleen nog maar aanhouweri­j”, stelde ze.

Ik vind dat het nogal meevalt. Toegegeven, het tempo van Over

Water is aan de trage kant. Dit in tegenstell­ing tot de roetsjbaan van De Dag, het gijzelings­drama waarin de plot zowat om de anderhalve minuut een nieuwe richting inslaat. Over Water is veel minder dwingend, de serie neemt zijn tijd. En ik dus ook. Komende zondag staat de ontknoping op het programma, maar ik heb nog maar net aflevering 4 achter de kiezen.

Ik ben vooral fan van de luchtbeeld­en van stad en haven. Nooit zag Antwerpen er beter uit op tv. Met dank aan de drones. Maar hier en daar kloppen dingen niet. Ik besef dat het fictie is en dat de gemiddelde kijker in Lovenjoel of Poelkapell­e daar geen boodschap aan heeft, maar als Antwerpena­ar vallen dingen op die niet kloppen.

Voor een begrafenis parkeren hoofdperso­nage John Beckers en zijn vrouw hun auto tussen de containers voor de kerktoren van Wilmarsdon­k aan het Churchilld­ok. Ze stappen een kerk binnen, waarvan in realiteit alleen nog een bouwvallig­e toren rechtstaat. Daarna is er een koffietafe­l in het Kerkschip, dat in het Houtdok ligt, aan de Mexicobrug, binnendoor ongeveer 7 kilometer te voet van het Wilmarsdon­k. Maar toch stappen ze na die koffietafe­l netjes in de auto die nog steeds op dezelfde plek tussen de containers aan Kaai 420 staat.

Ik besef ten volle dat dit muggenzift­en is, maar ik vind het bizar dat het hoofdperso­nage een kort telefoontj­e, dat hij begint aan de voet van de roltrappen van de voetganger­stunnel, afrondt in een nachtwinke­l op Linkeroeve­r waar hij een fles drank koopt? Dat telefoontj­e moet minstens 10 minuten geduurd hebben. Niet alleen Over Water tovert overigens op die manier met tijd en plaats. In De Dag telt elke seconde, maar in een van de eerste aflevering­en rijdt het depressiev­e personage, gespeeld door Lynn Van Royen, van Brugge naar de Kust. Op die route passeert ze miraculeus in de Schroeilaa­n, tussen de spoorweg en de Hobokense Polder. Dat is zoals van Brussel naar Parijs vliegen via Moskou.

Maar niet gezeurd. Hoboken kan niet genoeg op tv komen.

 ?? FOTO RR ?? Kort telefoontj­e.
FOTO RR Kort telefoontj­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium