Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cafébaas zet filmpje van falende inbreker online

Man kon even verderop wel zijn slag slaan

- (jtp)

Een man probeerde zondagavon­d in te breken in Café Barbier, op de Stadswaag. Hij gooide herhaaldel­ijk een voorwerp naar het raam van het café. De cafébaas plaatste de camerabeel­den op Facebook.

“Het fragment op Facebook is maar een deel van de film”, zegt Willem Doms, uitbater van Café Barbier. “De man hing zeker tien minuten lang rond onze zaak. Telkens er een auto passeerde, zette hij zich achteloos op het bankje, om vervolgens weer te be- ginnen gooien.”

Wat de man gooit, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk gaat het om een klein magneetje waarmee een raam snel aan diggelen geslagen kan worden. De verdachte slaagde erin het enkel glas langs de buitenkant te doen barsten, maar wist niet dat er binnen dubbel glas gestoken was. Toen dat duidelijk werd, vertrok hij. Hij kon geen buit maken, maar zadelde de uitbater wel op met heel wat herstellin­gskosten.

“Een video waarop iemand herkenbaar in beeld is, druist in te- gen de wet van de privacy”, bevestigt de politie, die ter plaatse kwam voor het sporenonde­rzoek. Maar daar ligt Doms niet wakker van. Integendee­l. “Via sociale media kreeg ik reactie van enkele klanten die de man even later tegenkwame­n bij Papa Jos, iets verderop. Daar was de man wel binnengera­akt. Er ontstond een schermutse­ling, maar de dief kon ontkomen. Dankzij sociale media konden we snel beide inbraakpog­ingen aan elkaar koppelen”, klinkt het.

“Hier is zondagavon­d inderdaad ook binnengebr­oken”, bevestigt Evelien Geens van café Papa Jos. “Hij heeft de glazen voordeur verbrijzel­d, mogelijk met hetzelfde materiaal als bij Café Barbier. Helaas hebben wij geen camerabeel­den van de inbreker. Hij ging aan de haal met de inhoud van de kassa en het spaarpotje van mijn dochter. We spreken over om en bij de 300 euro. Dat is geen drama, maar het is wel erg spijtig. Vooral omdat het al de vijfde keer in drie jaar tijd is dat hier wordt ingebroken.”

 ?? FOTO RR ?? De man gooide verschille­nde keren met een onbekend voorwerp tegen het raam van Café Barbier. Even verderop had hij meer ‘geluk’ en verbrijzel­de hij de vitrine van café Papa Jos.
FOTO RR De man gooide verschille­nde keren met een onbekend voorwerp tegen het raam van Café Barbier. Even verderop had hij meer ‘geluk’ en verbrijzel­de hij de vitrine van café Papa Jos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium