Gazet van Antwerpen Stad en Rand

sterrenche­fs Antwerpen Proeft strikt

Culinair festival in Waagnatie begin mei voegt nieuwkomer­s toe aan lijstje deelnemend­e restaurant­s

-

Het culinair festival Antwerpen Proeft trekt twee extra sterrenzak­en aan. Met Nathan en The Glorious wist het festival twee bijkomende publiekstr­ekkers te strikken. Nog opmerkelij­k: deze dertiende editie start op woensdag 1 mei en loopt vanaf vrijdagavo­nd 3 mei door in het weekend.

“We zijn heel blij en trots dat we nog twee Antwerpse sterrenzak­en hebben kunnen strikken die nog nooit bij ons waren”, aldus Claudia Engelen van Antwerpen Proeft. “The Glorious heeft natuurlijk al enkele jaren een ster. En Nathan had ik gecontacte­erd nog voor ze een Michelinst­er kregen. Een week na dat gesprek belde gastvrouw Eva me op. In volle euforie over de pas verworven Michelinst­er kondigde ze aan: ‘We doen mee’.”

“We hadden nog niet eerder toegehapt”, legt chef Nathan Van Echelpoel uit. “Maar door onze deelname aan muziek- en foodfestiv­al Ampersand en Wezel Culinair in ’s Gravenweze­l kregen we de smaak te pakken. In een ontspannen sfeer boor je toch een extra publiek aan. Ik wil ook aan zo veel mogelijk mensen tonen wat we doen.” Niet dat de Michelinst­er een extra drempel voor het restaurant legt. “Onze prijzen zijn dezelfde gebleven. We blijven gewoon ons ding doen: zorgen voor lekker eten.”

“Bij ons vind je, net als vroeger, geen tafellinne­n of een stijfdefti­g interieur, al verwachten veel mensen dat”, aldus Nathans echtgenote Eva over de ongewijzig­de strategie.

“Voor mij is zo’n evenement relaxter dan het restaurant. Je hebt er makkelijke­r contact met de klanten”, aldus Nathan, die onder meer gelakte paling met mangochutn­ey zal serveren. “Ik werk graag met paling en ik eet het zelf ook graag.”

The Glorious wil de juiste indruk nalaten bij mensen die het restaurant nog niet kennen en zal daarom werken met een stand voor het restaurant én een voor hun wijnbar. “We vinden foodpairin­g erg belangrijk”, zegt chef-kok Johan Van Raes. We willen de mensen dus de juiste wijn schenken bij de geserveerd­e gerechten. De wijnen zijn voornameli­jk Frans, Italiaans en Spaans. “Logisch, want ons restaurant is klassiek Frans-Belgisch. Dat zet zich door in de wijnkaart.”

Zoals in het restaurant, serveert Johan ook op Antwerpen Proeft klassieke gerechten in een modern jasje. “In het koud gerecht wil ik de klassieker­s paling in ’t groen en asperge à la Flamande combineren. Dat worden Mechelse asperges, gerookte paling en hangup van yoghurt met waterkers plus een meringue van zwarte inktvis, witpuntrad­ijs en eiermousse­line. Daarnaast hebben we een lamsnavari­n (stoverij, red.) met bulgur (tarwe, red.) en geglaceerd­e lentegroen­ten.”

Over wijnen gesproken: ook Sepideh Sedaghatni­a zal van de partij zijn met een wijnstand van haar restaurant Divin by Sepi- deh. Naast Nathan, The Glorious en Divin zullen nog 32 andere restaurant zich op 1 mei voorstelle­n in de Waagnatie.

“1 mei valt op een woensdag, dus starten we die dag om daarna pas vrijdagavo­nd met een nocturne in het weekend te stappen”, zegt Claudia Engelen. “We noemen het toepasseli­jk een service coupé (De tijd tussen lunch en diner, waarin het restaurant gesloten is, in dit geval een korte sluiting van het culinair festival, red.).”

Antwerpen Proef: 1, 3,4 en 5 mei in Waagnatie. www.restaurant-nathan.be, www.thegloriou­s.be, www.proeft.be

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Zaakvoerst­er Elly Vandeweyer enchef-kok Johan Van Raes van sterrenzaa­k The Glorious. “We willen onze bezoekers ook de juistewijn­en serveren.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Zaakvoerst­er Elly Vandeweyer enchef-kok Johan Van Raes van sterrenzaa­k The Glorious. “We willen onze bezoekers ook de juistewijn­en serveren.”
 ??  ?? NathanVan Echelpoel en echtgenote Eva Van de Peer van restaurant­Nathan. “Door onze deelname aan Ampersande­n Wezel Culinair kregen we de smaak te pakken”,zeggen ze.
NathanVan Echelpoel en echtgenote Eva Van de Peer van restaurant­Nathan. “Door onze deelname aan Ampersande­n Wezel Culinair kregen we de smaak te pakken”,zeggen ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium