Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lege trein negeert stopsein aan station Noorderkem­pen

Komende dagen moeilijk sporen tussen Brecht en Antwerpen

-

Een lege trein die maandagoch­tend voorbij een rood stopsein reed, heeft voor veel hinder gezorgd. Het treinverke­er tussen Noorderkem­pen en AntwerpenC­entraal blijft nog dagenlang verstoord. Er kan slechts over één lijn gespoord worden.

De problemen ontstonden maandagoch­tend. “Om 6.30u negeerde een lege trein, die vanuit een stelplaats op weg was naar Noorderkem­pen, een rood stopsein en kwam zo op een verkeerd spoor terecht. Bij dit manoeuvre raakte een wissel beschadigd. Tegen de middag is de trein weggehaald en werd één spoor vrijgegeve­n.”

Tegen de avondspits raakte duidelijk dat de wissel ernstige schade opliep. “De schade is dermate groot dat treinverke­er op die lijn niet mogelijk is en dat Infrabel enkele dagen tijd nodig heeft om de wissel te herstellen.”

Herstellin­g kan lang duren

Tot 19u gisteravon­d reden vervangbus­sen tussen het station Noorderkem­pen en AntwerpenC­entraal. Daarna heeft de NMBS een pendeltrei­n ingezet tussen Antwerpen-Centraal en station Noorderkem­pen. Wie van Brecht naar Antwerpen wil, moet de Beneluxtre­in nemen. Het ene spoor wordt dus alterneren­d in elke richting gebruikt. De Beneluxtre­in richting Nederland is omgeleid via lijn 12, die voorbij Essen naar Roosendaal rijdt. “Deze dienstrege­ling blijft gelden tot het spoor is hersteld. Dat kan enkele dagen duren”, stelt woordvoerd­er Dimitri Temmerman van de NMBS.

Luc Vissers (53) uit Brecht zat op de eerste trein richting Antwerpen gisterocht­end. “Die vertrok wel, maar op het einde van het perron viel hij stil. We zaten met een man of twintig op de trein. Gelukkig konden we er nog uit via het perron”, getuigt hij. Vissers neemt elke dag de eerste trein naar Antwerpen om in Mortsel bij Agfa-Gevaert aan de slag te gaan.

Twinki Van Den Heuvel uit Rijkevorse­l wist niet dat de trein niet reed. “In Rijkevorse­l neem ik de bus tot hier en dan de trein naar Antwerpen. Het is niet de eerste keer dat de trein niet rijdt. Maar ik heb geen andere keuze, dus blijf ik de trein nemen.”

Net als alle andere pendelaars kon ze wel de vervangbus op richting het station van Berchem. Daar vertrekt elke zes minuten een trein naar Antwerpen-Centraal. Tijdens de ochtendspi­ts had de NMBS maandag vier vervangbus­sen ingezet. Tegen 10u had chauffeur Jorn Pellegroms er al enkele ritten opzitten. “Ik ben om 6u in allerijl vertrokken bij busmaatsch­appij Peltax in Borsbeek. Normaal zou ik leerlingen vervoeren. Tegen 6.30u was ik in Brecht. Tijdens de eerste twee ritten zaten de bussen goed vol”, weet hij.

Veel werk

Toevallig was de onderstati­onschef in Brecht maandag aan het werk. Normaal werkt hij in Essen. Hij had meteen de handen vol om reizigers wegwijs te maken, van het perron te halen en vragen te beantwoord­en. “We wachten al meer dan een uur op een bus die van Breda moet komen”, aldus reiziger Philip. Hij werkt in Nederland. “Als die bus niet komt, moet ik met een andere bus naar Berchem en daar de trein naar Roosendaal op. Ik verwacht een compensati­e. Een ticket BredaAmste­rdam kost 20 euro, Noorderkem­pen-Amsterdam 35 euro.”

Over de oorzaak van het incident is nog niets bekend. “Er loopt zoals steeds een veiligheid­sonderzoek om te bepalen of het gaat om een menselijke fout of een technisch probleem”, besluit NMBSwoordv­oerder Bart Crols.

Luc Vissers

Pendelaar

“Mijn trein vertrok, maar viel op het einde van het perron stil.”

 ?? FOTO'S ELKE LAMENS ?? De trein die voorbij het rood stopsein reed, werd intussen weggehaald. De hele dag reed Jorn Pellegroms­naar Berchem-station en weer terug met een pendelbus.(rechts bovenaan)
FOTO'S ELKE LAMENS De trein die voorbij het rood stopsein reed, werd intussen weggehaald. De hele dag reed Jorn Pellegroms­naar Berchem-station en weer terug met een pendelbus.(rechts bovenaan)
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium