Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woninginbr­aken weer op ‘normaal’ niveau

Politie dankt succes mee aan alerte bevolking

- (jaa)

Het aantal woninginbr­aken is na de forse piek eind vorig jaar opnieuw gedaald. De politie kon twee verdachten inrekenen en ook enkele verdachte illegalen preventief oppakken.

“Dit is het resultaat van teamwork, tussen onze inspecteur­s, recherche en de Schotenare­n”, aldus korpschef Dirk Lemmens.

De donkere maanden zijn traditione­el hoogdagen voor inbrekers en dat hebben ze in Schoten dit keer geweten. In oktober 2018 verdubbeld­e het aantal woningin- braken zowat en ook november was een gitzwarte maand met 36 feiten.

“We voerden het aantal patrouille­s vervolgens maximaal op”, vertelt Lemmens. “Via zowel de klassieke als sociale media en onze 23 buurtinfor­matienetwe­rken probeerden we om Schotenare­n te sensibilis­eren en riepen we hen op om aandachtig te zijn en verdachte gedraginge­n onmiddelli­jk te melden. Sociale controle is een zeer belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen woninginbr­aken. Onze mensen deelden ook allerlei

preventiev­e tips.” Piek valt vroeger Die samenwerki­ng tussen politie en bevolking leidde tot enkele successen. Zo pakten de inspecteur­s

in december een man op die verdacht wordt van verschille­nde woninginbr­aken in de wijk Koningshof en in januari meldde een buurvrouw vreemde gedraginge­n bij haar buur wat leidde tot de arrestatie van een Roemeen voor een poging tot inbraak. Bovendien klisten ze wat later nog drie mannen die zich verdacht gedroegen in wijk De List.

“Momenteel is het aantal inbraken in Schoten opnieuw gestagneer­d tot twaalf inbraken in januari”, stelt Lemmens vast. “Elke inbraak is er helaas één te veel, daarom blijft diefstal in een woning een belangrijk aandachtsp­unt voor de lokale politie.”

In vergelijki­ng met 2017 piekten de inbraken in 2018 veel vroeger. In oktober 2017 vonden er dertien feiten van woninginbr­aak plaats terwijl er in 2018 liefst 24 werden gepleegd. In december 2017 werden er echter nog 32 inbraken geregistre­erd in Schoten terwijl einde december 2018 de teller op twintig woninginbr­aken is gestopt.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De politie kon voor de jacht op inbrekers onder meer rekenen op de 23 buurtinfor­matienetwe­rken van Schoten.
FOTO JAN AUMAN De politie kon voor de jacht op inbrekers onder meer rekenen op de 23 buurtinfor­matienetwe­rken van Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium