Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempenaar Jimmy Janssens van VDAB-statuut naar podium in Ster van Bessèges

Kempenaar Jimmy Janssens (29) van VDAB-statuut naar podium in Bessèges

- BRAM VANDECAPEL­LE

Jimmy wie? Aandachtig­e lezers kennen hem al dankzij enkele vermelding­en in de wielertele­x na een ritzege in de Fleche du Sud of een ereplaats in de Tour du Finistère in 2018. Nu hij op zijn 29ste met Corendon Circus eindelijk in een procontine­ntale ploeg rijdt, staat hij meteen op het podium van de Ster van Bessèges. “Onverwacht? Niet echt. Vorig jaar trapte ik in de tijdrit precies dezelfde wattages, maar werd ik zeventiend­e. Nu rijd ik op beter materiaal en word ik derde.”

“Den Jimmy? Als hij bij de juniores mee was in de vlucht, wist je dat er doorgerede­n werd.”

Aan het woord: Jens Debusscher­e. De huidige renner van Katusha - Alpecin vormde bij de jeugd samen met Julien Vermote en Jelle Wallays het kruim van de Belgische generatie van 1989. Voornamen met de letter J waren toen blijkbaar erg in trek, want aanvankeli­jk hoorde daar ook Jimmy Janssens uit Herenthout bij.

Terwijl de drie West-Vlamingen bij de beloften progressie bleven boeken en snel prof werden, verdween de Kempenzoon in de anonimitei­t. “Door een stommiteit. Ik was eerstejaar­s belofte en leerde het uitgaan kennen. Plezant, dat pinteliere­n, maar onmogelijk te combineren met de koers.”

Janssens stopte, om twee jaar later zijn fout in te zien en een comeback te maken.

“De opgelopen achterstan­d maakte ik te traag goed.”

Janssens volhardde. Eerst een jaartje bij Palmans - Cras, dan vier jaar Team 3M. Continenta­le ploegjes, maar zonder profcontra­ct.

“Om rond te komen, ben ik nog een tijdje technieker geweest. Nadien koos ik bij de VDAB de opleiding ‘wielrenner’. Helaas koersten we toen voornameli­jk rond de Vlaamse kerktoren of in de vlaktes van Nederland. Als klimmer werd ik daar weggewaaid. Toch waren er wel een paar profploege­n geïnteress­eerd, maar telkens greep ik ernaast.”

Twijfels over mentale weerbaarhe­id

Vier keer. Zoveel keer twijfelde Kristof De Kegel als trainer van Veranda’s Willems om Janssens een kans te geven. Vier keer was het verdict negatief.

“Zijn testen waren nochtans heel goed. Op inspanning­en van tien minuten trapte hij WorldTourw­aardige wattages, maar hij gaf geen gemotiveer­de indruk. Ik twijfelde aan zijn mentale weerbaarhe­id”, aldus De Kegel.

Het Cibel - Cebon van Gaspard Van Peteghem vormde een vangnet inclusief bescheiden profcontra­ct. Janssens gaf return: zeventiend­e in de Ronde van België in 2017. Ritzeges in de Fleche du Sud en Kreizh Breizh in 2018. Het overhaalde De Kegel om Janssens wel een kans te geven bij het Corendon-Circus van de broers Roodhooft.

“Ik ben hen ontzettend dankbaar voor deze kans. Iemand nog durven lanceren op zijn 29ste, dat ligt niet voor de hand. Ik ben wat dat betreft een beetje zoals Ludo Dierckxsen­s. Alleen was hij meer een kasseistoe­mper. Ik ben eerder zijn klimversie.”

In de hellende tijdrit van Bessèges hield Janssens meteen een gevierd ronderenne­r als Bauke Mollema achter zich. “Straf he. Ik snap dat sommigen argwanend zullen zijn en zich afvragen waar die onbekende Jimmy plots vandaan komt. Geloof mij, ik ben echt geen onbetrouwb­are vogel. In de tijdrit van Bessèges trapte ik trouwens dezelfde wattages als vorig jaar. Toen werd ik zeventiend­e. Maar omdat ik nu beschik over een betere omkadering en materiaal, scoor ik daarmee wel een prijs.

Straks rijdt Janssens met dat beter materiaal én met mentale begeleidin­g de Omloop, Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

“Ik ga niet te beweren dat ik resultaten ga boeken. Dat is ook mijn probleem. Vaak baseren de mensen zich alleen op de uitslagen in de gazet, maar ze zouden mij wel al kennen als ze de koers ook effectief hadden gevolgd. Net als bij de juniores rijd ik mij vaak te pletter in de aanval. Wat dat betreft ben ik echt wel een beetje de nieuwe Ludo Dierckxsen­s.”

‘‘Ik ben de broers Roodhooft ontzettend dankbaar voor deze kans. Iemand nog durven lanceren op zijn 29ste, dat ligt niet voor de hand.’’ Jimmy Janssens

 ?? FOTO SIROTTI / ICON SPORT ??
FOTO SIROTTI / ICON SPORT
 ?? FOTO SIROTTI / ICON SPORT ?? En daar staat hij dan, de onbekende Jimmy Janssens, als derde in het eindklasse­ment op het podium van de Ster van Bessèges.
FOTO SIROTTI / ICON SPORT En daar staat hij dan, de onbekende Jimmy Janssens, als derde in het eindklasse­ment op het podium van de Ster van Bessèges.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium