Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij vreesde het jaar te veel”

Mecanicien, boezemvrie­nd en klankbord Bart Risbourg

-

Niemand die Kevin Pauwels beter kent dan Bart Risbourg: mecanicien, boezemvrie­nd, klankbord, woordvoerd­er.

Het zijn in volgorde van belangrijk­heid de taken die Risbourg vervulde in dienst van Pauwels.

“Ik weet het eigenlijk ook nog niet zo lang dat Kevin gaat stoppen”, klinkt het. “Kevin is iemand die moeilijk kan beslissen en dat was nu niet anders. In die zin ben ik blij dat de beslissing genomen is.”

De beslissing is een samengaan van factoren. Risbourg: “Er is de leeftijd. Of hij nu stopt op 34, 35 of 36? Wat zou het verschil zijn? Kevin heeft er altijd veel voor moeten doen, ook voor zijn zwakke rug. Hij begon daar tegenop te zien, net zoals hij geen zin meer had in die lange verplaatsi­ngen naar de Verenigde Staten. Dat zou hij sowieso niet meer gedaan hebben, wat hem opnieuw veel plaatsen op de UCI-ranking zou kosten. En er is de nieuwe generatie die telkens vanaf de eerste meter het volle pond geeft. Dan moet je wringen om goed te starten. En ook dat doet hij niet graag. Voor die paar zware crossen die er zijn per jaar, hoeft hij het ook niet te doen, hé.” Toch deed Pauwels het dit seizoen niet onaardig, vindt Risbourg. “Hij won nog twee crossen en in de zwaardere

wedstrijde­n, die hem het best lagen, kon hij in de tweede wedstrijdh­elft vaak nog veel plaatsen goedmaken. Fysiek was het dus zeker nog niet op. Maar hij vreesde het jaar te veel. En stel dat hij nog voor één jaar zou bijtekenen en dan stopt. Zo’n afscheidst­ournée, da’s niks voor Kevin. Eerlijk, mij had het niet verbaasd mocht hij na Oostmalle gezegd hebben dat hij zou stoppen. Het is beter dat het zo is gegaan. Nu weet iedereen het, ook Kevin.”

Afscheid nemen van de fiets zal zijn boezemvrie­nd niet doen. “En af en toe zal hij zich nog wel op de cross laten zien. Ik zie hem straks vooral weer op zijn mountainbi­ke kruipen, of BMX-en. Maar die lange duurtraini­ngen op de weg, daar gaat hij niet meer aan beginnen.”

Het palmares van Pauwels maakt indruk, vindt ook Risbourg. “Er zijn weinig renners die op zo’n verscheide­nheid aan parcoursen gewonnen hebben. Het bewijst wat voor een sterk crosser Kevin is geweest. En in Oostmalle zie ik hem nog een laatste keer stunten.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium