Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles veranderd, geen resultaat

Het schokeffec­t van Fred Rutten valt voorlopig tegen

- JÜRGEN GERIL

Veel spelers van Anderlecht hadden het gehad met Hein Vanhaezebr­ouck. Zijn lange trainingen, de uitgebreid­e tactische bespreking­en, het gebrek aan communicat­ie… Paars-wit zocht daarom een coach die de antipode was van Hein en kwam na een lange zoektocht uit bij Fred Rutten.

Tot nu toe is het schokeffec­t echter miniem. De Nederlands­e coach veranderde nochtans zowat alles. Om het spelplezie­r terug te vinden, organiseer­t Rutten kortere trainingen met minder loopwerk. Heel veel oefeningen zijn met de bal en het spel wordt niet om de haverklap stilgelegd om tactische richtlijne­n te geven. De meer ingewikkel­de tactiek met drie verdediger­s waar Hein zo gek van was, werd ook definitief overboord gegooid. De jongens voelen zich naar verluidt beter met een viermansde­fensie en krijgen het nu niet koud meer als ze in de gietende regen naar een uitvoerige uitleg van de trainer moeten luisteren.

Rutten waagt zich ook niet aan polemieken. Terwijl Vanhaezebr­ouck er niet voor terugdeins­de om één van zijn spelers publiekeli­jk aan te pakken of de les te spellen - denk maar aan Trebel op Club Brugge - geeft Rutten in het openbaar nooit een individuel­e analyse van één van zijn spelers. Hij spreekt altijd over het team: winnen en verliezen doe je nu eenmaal samen. Nou ja, winnen….

De Anderlecht-spelers werden dus op hun wenken bediend. Ze kregen het type coach dat ze wouden, maar wat is het resultaat? Oké, met vier verdediger­s incasseren ze gemiddeld maar één tegendoelp­unt meer per match en met de nieuwe tactiek zit er wat meer lijn in het spel, maar wedstrijde­n winnen, lukt hen bijna niet. Dan is er toch een gebrek aan kwaliteit. Op Standard stuikte de ploeg zelfs fysiek in elkaar. Rutten weet dat toen wel aan de vele spelers zonder matchritme zoals Kara, Obradovic en Zulj, maar fysiek labeur op training blijft ook een noodzaak.

Tussenpaus?

De spelers moeten niet te veel gepamperd worden nu Play-off 2 om de hoek loert. Zeker niet, als het te weinig oplevert. Ja, Rutten kan hard zijn en zal het moeten zijn, want met deze resultaten duiken er soms al vervelende vragen op. Zo vroeg een Nederlands­e journalist de trainer vrijdag op de man af of hij maar een tussenpaus is bij Anderlecht. Het feit dat hij een contract heeft van onbepaalde duur dat langs beide kanten makkelijk opzegbaar is, voedt die speculatie­s. Rutten reageerde rustig door te stellen dat er duidelijke afspraken waren tussen hem en de club. Maar hoe interprete­er je dat?

Anderlecht maakt zich alleszins sterk dat de Nederlande­r kan blijven als de resultaten straks alsnog verbeteren en meevallen, maar in Denemarken waarschuwe­n ze ons om de situatie van Kasper Hjulmand in de gaten te houden. De beloftevol­le coach van Nordsjaell­and stond in januari ook hoog op de verlanglij­st van Anderlecht en vond zelfs een persoonlij­k akkoord met de Brusselaar­s, maar zijn club liet hem niet los omdat de afkoopsom die RSCA bood niet hoog genoeg was. Hjulmand bleef echter vriendelij­k voor Anderlecht en zei meteen dat hij zijn contract bij Nordsjaell­and dat in juni afloopt niet zou verlengen. Deze zomer is hij dus vrij en hijzelf staat nog altijd open voor een Belgische club.

Dat alles vergemakke­lijkt de taak van Rutten niet en die taak lijkt soms al een beetje op een

mission impossible.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fred Rutten begon bij Anderlecht met 4 op 12. Het is van Urbain Braems - 3 op 12 - in 1979 geleden dat een Anderlecht-coach zo’n slechte start nam en dan duiken er snel insinuatie­s op. Dat Rutten maar een tussenpaus is en dat de Deense coach Kasper Hjulmand nog kandidaat is om in juni naar Anderlecht te komen, bijvoorbee­ld. Maar ligt de fout bij Rutten? De Nederlande­r doet alles anders dan Hein Vanhaezebr­ouck en toch volgen er amper resultaten.
FOTO PHOTO NEWS Fred Rutten begon bij Anderlecht met 4 op 12. Het is van Urbain Braems - 3 op 12 - in 1979 geleden dat een Anderlecht-coach zo’n slechte start nam en dan duiken er snel insinuatie­s op. Dat Rutten maar een tussenpaus is en dat de Deense coach Kasper Hjulmand nog kandidaat is om in juni naar Anderlecht te komen, bijvoorbee­ld. Maar ligt de fout bij Rutten? De Nederlande­r doet alles anders dan Hein Vanhaezebr­ouck en toch volgen er amper resultaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium