Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik doe dit gratis, maar hopelijk niet voor niets”

Rikus Stel wijst politie op achtergela­ten fietsen, politie wijst NOA op dezelfde fietsen

- JAN BRYS

Rikus Stel, een Nederbelg die al jaren in Brasschaat woont, heeft het er moeilijk mee dat steeds meer achtergela­ten fietsen in de gemeente staan te verroesten. Ze blijven soms maandenlan­g staan ondanks zijn talrijke meldingen bij de politie.

De man heeft nu op vraag van de politie alle dertig achtergela­ten fietsen op foto gezet en met de locatie erbij aan de politie overgemaak­t.

“Ik fiets elke ochtend van mijn woning door het Peerdsbos naar Sportoase”, opent de man zijn verhaal. “Wat ik onderweg allemaal zie, het irriteert me mateloos. Dat gaat van de inhoud van een konijnenho­k tot volledige huishoudto­estellen. Maar vooral de fietsen vind ik een probleem. Ik begrijp ook wel dat de politie moet beslissen of een achtergela­ten fiets kan worden meegenomen of niet. Maar vaak zijn ze helemaal stuk en zullen ze er blijven staan. Bij andere fietsen die slotvast worden achtergela­ten, leg ik een stripje op het wiel om te zien of er nog mee wordt gereden”, legt Stel uit.

Niet meer zelf losmaken

Vroeger mocht de man die fietsen zelf losmaken en naar de politie brengen. Ze werden eerst gestockeer­d in het politiecom­missariaat tot daar niet voldoende plaats meer was en dan naar Perron Noord gebracht. Een jaar geleden kreeg hij te horen dat de ophaling voortaan zou gebeuren door Noorderkem­pen Actief (NOA) in opdracht van de politie.

“Maar ze blijven gewoon staan roesten. Er staan zes fietsen op de hoek van de Zegersdree­f en de Bredabaan. Op de fietsparki­ng van Sportoase staan er ook vier. Er staat zelfs een fiets al weken tegen de gevel van het oude gemeentehu­is. Daar passeren toch dagelijks heel wat mensen van de gemeente. Maar er gebeurt niets. Nu wil ik niet als een zeurpiet overkomen, maar het is toch jammer? We doen moeite om de gemeente netjes te houden en het helpt niet. Ik doe dit allemaal gratis, maar hopelijk niet voor niets”, zegt Stel.

“Ik had vroeger in Nederland een zeer goed draaiende kledingzaa­k. Toen ik ermee stopte en in Brasschaat kwam wonen, viel ik een beetje in een gat. Dat wil ik nu compensere­n door mij in te zetten voor de gemeente. Mijn vrouw vraagt me soms waarom ik dat allemaal doe, maar ik kan het niet laten. Ik moei me graag, maar om te helpen en met als doel Brasschaat netjes te houden.”

De politie is op de hoogte. “In 2014 startten wij een samenwerki­ng met NOA. Onze gemeenscha­pswachten doen ook toezicht. Als een fiets gegraveerd is, wordt er contact opgenomen met de eigenaar. Een fiets die niet gegraveerd is, wordt, afhankelij­k van de staat waarin hij zich bevindt, niet direct opgehaald. Een fiets die in goede staat is en op slot, en enkele weken op dezelfde plaats staat, is niet onmiddelli­jk verdacht”, aldus korpschef Bart Van Cleuvenber­gen.

Rikus Stel

Wakkere burger

“Ik wil niet overkomen als een zeurpiet.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Rikus Stel bij een achtergela­ten fiets.
FOTO JAN BRYS Rikus Stel bij een achtergela­ten fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium