Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger was ik zelfs geen fan van geitenmelk of -kaas”

Belgische student loopt stage in Nederlands melkgeiten­bedrijf

- ERIK VANDEWALLE

Vincent Vandenbuss­che (18) zit in het zesde jaar dierenzorg in het PITO. Elke week steekt hij de grens met Nederland over om stage te lopen in Ossendrech­t. Daar heeft Juul Hendrickx een melkgeiten­bedrijf met 1.200 dieren.

Het Provinciaa­l Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) zoekt niet alleen aan deze kant van de grens stageplaat­sen voor zijn leerlingen, maar ook in Nederland.

“Stageplaat­sen over de grens zijn voor mij vanzelfspr­ekend”, vindt schooldire­cteur Kathleen Van Wesenbeeck. “Nu al trekken onze leerlingen naar een pak buitenland­se bedrijven in de haven, waarom moet de grens dan plots een eindpunt zijn?”

Godfried Van Craenendon­ck, de leerkracht Landbouw, vult aan: “Stagelopen over de grens is in de sector van landbouw en dierenzorg een verrijking, omdat het economisch denken en handelen in Nederland anders is dan bij ons. Zo zien onze leerlingen hun opleiding ook in een breder perspectie­f.”

Wie van Zandvliet naar Ossendrech­t rijdt, komt net over de grens in de Langeweg 32 de geitenboer­derij van Juul Hendrickx (42) tegen. Aan de straatkant opende Juul begin dit jaar een melktaphui­sje. Het is de enige plek in de ruime regio waar liefhebber­s verse en gekoelde melk kunnen tappen. Naast de melkautoma­at, biedt het huisje ook verschille­nde soorten zachte en harde geitenkaas aan.

“Passanten hebben natuurlijk niet altijd een fles bij”, zegt Juul Hendrickx (42). “Dat is geen probleem, want in de kaasautoma­at kunnen ze er een kopen.”

De geitenboer nam de boerderij van zijn vader over en zag dat een landbouwbe­drijf met slechts dertig melkkoeien onrendabel was. Dus besloot hij een andere weg in te slaan. De koeien mochten vertrekken en Juul herschoold­e zich tot geitenboer. “Ik kocht driehonder­d melkgeiten en dat was de start van een nieuwe carrière. Langzaam maar zeker groeide de kudde en nu leven hier 1.200 melkgeiten en is er 2.100 vierkante meter stalruimte.”

Een stal met zoveel melkgeiten vraagt heel wat werk. De dieren voederen, stallen uitmesten en de kudde twee keer per dag melken. “De eerste melkbeurt doe ik om zes uur ’s morgens, de tweede om zes uur ’s avonds. Gelukkig gebeurt het melken deels mechanisch, maar de tepelbeker­s aanbrengen doe ik nog met de hand. De dieren staan dan netjes naast elkaar op een soort carrousel. Wanneer die een volledig rondje heeft gedraaid, is het melken normaal gedaan. Wanneer de druk in de melkmachin­e te laag wordt, vallen de tepelklemm­en automatisc­h af en kan het dier terug naar de andere kant van de stal.”

Een gewone geit geeft per dag om en bij de 3,5 liter melk, ‘topgeiten’ het dubbele.

Juul Hendrickx

Geitenboer

“Dagelijks duurt het zeven à acht uur om alle geiten twee keer te melken.”

 ?? FOTO EVDW ?? Student Vincent Vandenbuss­che en geitenboer Juul Hendrickx. “Toen ik de kans kreeg hier stage te lopen, twijfelde ik geen seconde”, zegt Vincent.
FOTO EVDW Student Vincent Vandenbuss­che en geitenboer Juul Hendrickx. “Toen ik de kans kreeg hier stage te lopen, twijfelde ik geen seconde”, zegt Vincent.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium