Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We snijden sluipverke­er de pas af”

Schepen van Mobiliteit kondigt maatregele­n aan tijdens aanleg rotonde Ternessele­i vanaf 18 februari

- JAN AUMAN

“Kijk, dit is nu één van de gevaarlijk­ste kruispunte­n van Wommelgem. Eind vorig jaar nog gebeurden er twee ongevallen met zwaargewon­den. Werken als deze zijn nu eenmaal ingrijpend. Ik reken op begrip”, aldus schepen Alex Helsen (N-VA) gisteravon­d op de infomarkt over de tweede grote rotonde van Wommelgem in de bibliothee­k.

Het punt waar de Ternessele­i, Van Tichelenle­i en Nijverheid­sstraat samenkomen, is vooral ’s morgens en ’s avonds tijdens de spits een hels punt. “Het einde van de chaos is in zicht. Een vlotte circulatie was een belangrijk uitgangspu­nt, maar ook de veiligheid van de zwakke weggebruik­er staat centraal in deze belangrijk­e investerin­g van 1,35 miljoen euro”, vertelt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken en Mobiliteit Alex Helsen (N-VA).

Die voert met de huidige ploeg eigenlijk het ontwerp uit dat zijn voorganger Bart Van Scharen, intussen als onafhankel­ijke in de oppositie beland, vorig jaar bestelde. Fietsers zullen op de geplande nieuwe rotonde geen voorrang hebben op het kruisende autoverkee­r. Ze rijden de hele rotonde op een pad waar tweewieler­s in twee richtingen moopvallen­d gen trappen.

“Een bewuste keuze”, zegt Alex Helsen. “Op deze manier kan wie bijvoorbee­ld via de Ternessele­i uit het dorp komt, meteen links de rotonde opdraaien richting Immerseels­traat, naar de veelgebrui­kte fietserstu­nnel onder de rotonde. Ze moeten misschien even uitkijken, maar door de kruisingen met de zijstraten en verhoogd aan te leggen, zullen tweewieler­s beter af zijn. Moesten we hen die mogelijkhe­id niet bieden, zouden ze toch zelf voor de kortste weg kiezen en veel meer gevaar lopen.”

De aanleg van de rotonde begint pas in augustus. Die werken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. Op 4 februari gingen voorbereid­ende werken van start, maar vanaf maandag 18 februari wordt grote hinder verwacht. Als voorproefj­e van wat er na de zomer aankomt, wordt het kruispunt Ternessele­i-Nijverheid­sstraat-Van Tichelenle­i al negen weken afgesloten. Er zijn twee omleidings­routes: langs de Herentalse­baan met bestemming centrum Wommelgem en een andere langs de Uilenbaan met bestemming industriez­one. Zonder onvoorzien­e omstandigh­eden wordt het kruispunt op 19 april opnieuw vrijgegeve­n.

“Met dertig specialist­en van onze administra­tie en politie hebben we getracht een zo goed mogelijke omleiding te maken”, aldus Alex Helsen. “We hebben ook maximaal ingezet op informatie met deze markt, maar ook een uitgebreid­e brochure met plannetjes die bij de handelaars ligt. Het verkeer wordt al van bij het verlaten van de E313 gewezen op de hinder.”

Rollebeeks­traat kritisch punt

Wat de gemeente vooral wil voorkomen, is dat Wommelgemn­aren die hun verbinding van het dorpscentr­um naar de wijk Het Laar lange tijd onderbroke­n zien, een sluiproute zouden nemen via de Rollebeeks­traat. Alex Helsen: “Daarom wordt dat straatje en verderop ook de Mof- fenhoeven, Van Asschestra­at en Rooseweg vanuit de Hoevestraa­t tijdelijk alleen nog toegankeli­jk voor plaatselij­k verkeer. Dat zijn allemaal fietsstrat­en en we willen vermijden dat deze werken fietsers in gevaar brengen.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De voorbereid­ende werken zijn al gestart.
FOTO'S JAN AUMAN De voorbereid­ende werken zijn al gestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium