Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe meer we praten over dementie, hoe meer mensen we kunnen helpen”

Tim Carpentier toert met expo en wordt ambassadeu­r bij Expertisec­entrum Dementie Vlaanderen

- FILIP SPOELDERS

De expo ‘Dementie anders bekeken’ van Lintenaar Tim Carpentier zal na een passage in Vlaanderen en Nederland door Europa trekken. De tentoonste­lling kreeg een Engelse versie en is klaar om naar Finland en Duitsland te gaan.

De ‘herinnerin­gskoffer’ van Tim, waarin hij gebruikmaa­kt van muziek en spullen van vroeger om bij mensen met dementie leuke herinnerin­gen op te roepen, bestaat ondertusse­n vijf jaar. Sindsdien is het zijn missie om dementie bespreekba­ar te maken en op verschille­nde manieren een positief verhaal te verspreide­n.

Zijn expo ‘Dementie anders bekeken’ is één van de manieren. De tentoonste­lling deed al een stevige ronde langs Vlaamse en Nederlands­e instelling­en. Nu kwam er ook vraag vanuit het buitenland. Later deze maand trekt Tim naar de universite­it van het Finse Kajaani en in de zomer wacht de universite­it van Frankfurt op zijn positieve verhaal.

“Mijn boodschap is universeel. Ik wil iedereen leren om te gaan met personen met dementie. Als je weet dat er bij ons naar schatting 132.000 mensen met dementie leven, is het heel hard nodig om het onderwerp bespreekba­ar te maken. Een mens is niet dement, een mens hééft dementie. Graag zou ik via de expo mensen positief laten kijken naar dementie, vooraleer ze ermee in aanraking komen, en ze kennis laten maken met de kleine dingen die het verschil kunnen maken.”

Tot in Australië

De expo is nu in het Engels beschikbaa­r en dus klaar om de wereld te veroveren. Dat het verhaal van de Lintenaar zijn weg begint te vinden, is duidelijk. Zijn draagtasse­n met het opschrift ‘Als ik de dagen niet meer kan onthouden, maak dan voor mij elk moment onvergetel­ijk’ werden ondertusse­n ook in het Engels vertaald en worden verkocht tot in Australië. De opbrengst van de tassen gaat nog steeds naar Expertisec­entrum Dementie Vlaanderen.

Mensen sneller helpen

“Dat dementie bespreekba­ar is, is belangrijk om sneller diagnoses te stellen. Op die manier kunnen mensen sneller geholpen en beter begeleid worden.”

Het centrum gaf Tim gisteren trouwens de titel van ambassadeu­r voor de nieuwe sensibilis­eringscamp­agne ‘Vergeet dementie, onthou mens’.

Beurzen

“Onze boodschapp­en zijn gelijklope­nd. Daarom zal ik nu mee met het centrum het verhaal uitdragen en dementie verder bespreekba­ar maken. Ik trek ook langs beurzen en congressen om mijn verhaal mee te geven aan bijvoorbee­ld verpleegst­ers en professore­n. Mijn agenda zit reeds tot volgend jaar quasi vol”, geeft Tim, die zelf in het Woonzorgce­ntrum Meerminneh­of van Mortsel werkt, tot slot nog mee.

 ?? FOTO RR ?? Tim Carpentier maakte van het bespreekba­ar maken van dementie zijn levenswerk. “Een mens is niet dement, een mens hééft dementie.”
FOTO RR Tim Carpentier maakte van het bespreekba­ar maken van dementie zijn levenswerk. “Een mens is niet dement, een mens hééft dementie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium