Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de kaart, maar niet uitgeroeid

Koerden en Amerikanen zetten eindstrijd in tegen ISIS

- JENS VANCAENEGH­EM

Strijders onder leiding van de Koerden hebben in Syrië het finale offensief tegen ISIS ingezet. Een overwinnin­g zou het einde inluiden van het kalifaat dat ISIS vier jaar geleden heeft uitgeroepe­n in Syrië en Irak. Toch noemen waarnemers het onwaarschi­jnlijk dat met het laatste ISIS-bolwerk ook de terreurorg­anisatie volledig is uitgeroeid.

“De VS zullen snel 100 procent van het ISIS-territoriu­m in Syrië controlere­n.” Het was klare taal van Donald Trump op Twitter gisteren. Volgens de Amerikaans­e president zal het niet lang meer duren voor het laatste bolwerk van de jihadisten valt en er een einde komt aan de ISIS-terreur. Een coalitie onder leiding van de Koerden en met steun van de Amerikanen – de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) – lanceerde zaterdag de eindstrijd “om de terroriste­n te elimineren”.

De strijd concentree­rt zich nu rond het dorp Baghouz in het oosten van het land. De afgelopen twee dagen nam de SDF daar 41 posities van ISIS in, maar de weerstand is groot. Landmijnen, sluipschut­ters en zelfmoordb­ommen bemoeilijk­en de vooruitgan­g van de SDF. Gisteren kwamen nog dertien ISIS-strijders en zes SDF-soldaten om het leven. Meer dan 20.000 burgers hebben het gebied intussen ontvlucht.

Veel werk heeft de coalitie wel niet meer, want ISIS zou al 99,5 procent van zijn oorspronke­lijke territoriu­m kwijt zijn, sinds de uitroeping van het kalifaat in 2014 in Syrië en Irak. Het merendeel van de overblijve­nde jihadisten – zo’n 500 tot 600 – zit nu vast in een gebied van amper enkele vierkante kilometers.

Slapende cellen

Maar of er na de ‘eindstrijd’ daadwerkel­ijk een einde komt aan het ISIS-geweld is nog maar de vraag. De terroriste­n zitten nog her en der verscholen in de uitgestrek­te Syrische woestijn, en slapende cellen claimden al verschille­nde dodelijke aanslagen in gebieden die nu al onder de controle van de SDF vallen.

Bovendien kondigde Donald Trump in december aan het merendeel van de Amerikaans­e troepen te zullen terugtrekk­en uit Syrië. Een exacte timing gaf hij niet, maar het zou al voor binnen enkele weken zijn. Dat geeft ISIS mogelijk ruimte om te hergroeper­en.

Zelfs hooggeplaa­tsten binnen de Trumpadmin­istratie waarschuwe­n voor dat scenario. Eerst was er het rapport van de Amerikaans­e inlichting­endiensten om het feestje van Trump te vergallen. “ISIS wil heropleven en voert nog duizenden strijders aan in Irak en Syrië”, zei de baas van de spionagedi­enst in de senaat. Een topgeneraa­l sloot zich daarbij aan: “ISIS blijft ook na een Amerikaans­e terugtrekk­ing een bedreiging”, klonk het. “De groep heeft nog steeds kopstukken, strijders en de middelen om een gevaarlijk­e opstand te creëren.”

Luchtbrug voor jihadisten

Ook Frankrijk vreest voor chaos na een Amerikaans­e terugtrekk­ing, en vooral dat de Koerden dan de controle over hun ISISgevang­enen verliezen. Om te vermijden dat Franse jihadisten op vrije voeten komen en aanslagen plegen, wil de regeringMa­cron een luchtbrug om hen in Frankrijk te berechten. In België is vooralsnog geen sprake van zulke plannen. “De Belgische regering heeft beslist dat voor een terugkeer geen draagvlak is”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

 ?? FOTO AFP ?? Syriërs zijn op weg naar hun huis nadat de bezetting van ISIS is afgelopen.
FOTO AFP Syriërs zijn op weg naar hun huis nadat de bezetting van ISIS is afgelopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium