Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het verhaal achter het lek lijkt sappiger dan het gelekte verhaal zelf

Roddelkran­t wilde Amazon-baas met sexting-selfies chanteren

-

Een complot waarin seks, geld, macht, chantage en wraak een rol spelen. Dat lijkt in de VS aan het licht te zijn gekomen. Het doel: met een seksschand­aal Jeff Bezos , CEO van Amazon en eignaar van The Washington Post, “vernietige­n”, om president Trump een plezier te doen. De uitvoerder: The National Enquirer, de grootste roddelkran­t in de VS-supermarkt­en. Maar Bezos, de rijkste man van de wereld, laat zich niet afdreigen.

Wie heeft de foto’s gelekt, en wie heeft er baat bij dat die groot uitgesmeer­d worden in de tabloids? Dat is de vraag die Amerika bezighoudt, sinds tabloid The National Enquirer begin dit jaar uitpakte met een dossier rond het overspel van Jeff Bezos. De CEO van Amazon, eigenaar van The Washington Post en de rijkste man ter wereld zou al maanden een affaire hebben met zijn buurvrouw en tvster Lauren Sánchez. En dat kon The National Enquirer, de grootste VS-supermarkt­tabloid met een oplage van 350.000 exemplaren, uiteraard niet laten liggen. Het werd een special van maar liefst twaalf pagina’s, inclusief foto’s en tekstberic­hten.

En daar bleef het niet bij. Want The Enquirer schermde ook nog met tien selfies van Bezos aan zijn buurvrouw en nieuw lief, waarvan een aantal halfnaakte en een dick pick. Nog niet gepublicee­rd, maar wel klaar om aan heel de VS getoond te worden. Tenzij Bezos aan twee voorwaarde­n voldeed: dat de CEO publiekeli­jk verklaarde “dat er geen politieke motieven” aan de grondslag van de publicatie lagen – want daar wordt dus massaal over gespeculee­rd. En dat Bezos het detectiveb­ureau opdroeg om het onderzoek naar het lek te stoppen.

Moord

Maar Bezos liet zich niet onder druk zetten en sloeg eind vorige week onverwacht terug. Door het bestaan van de selfies in een blog toe te geven en het belastend mailverkee­r van The Enquirer publiek te maken. “Ik laat mij niet chanteren en afpersen”, zei hij.

Die eis om het onderzoek naar het lek stop te zetten, lijkt bovendien te bevestigen dat er politieke motieven schuilgaan achter de publicatie. Bezos haalt in zijn blogpost zelf de link aan met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die columns schreef voor The Washington Post. Die krant nam daarom ook het voortouw in de berichtgev­ing over de moord, waarbij de betrokkenh­eid van kroonprins Mohammed bin Salman almaar duidelijke­r wordt. En David Pecker, de uitgever van National Enquirer, is goed bevriend met Saudische prinsen.

Maar Pecker is nog veel meer bevriend met Donald Trump. De twee zijn al decennia twee handen op één buik. Toen Trump nog gewoon een celebrity was, haalde hij de banden met Pecker aan om zijn roem nog wat meer glans te geven. Al zijn bladen steunden Trump dan ook tijdens zijn verkiezing­scampagne.

Machtsstri­jd

Volgens de Amerikaans­e pers zouden de beelden en tekstberic­hten zijn doorgestuu­rd door de broer van tv-ster Lauren Sánchez. Hoewel Michael Sánchez officieel ontkent, zou hij tijdens een ondervragi­ng hebben gezegd dat hij weet had van het feit dat uitgever David Pecker naar materiaal zocht tegen Bezos om de president te plezieren. De krant had daarbij “de goedkeurin­g” van president Trump die het initiatief apprecieer­de. De bedoeling was om Bezos “met de grond gelijk” te maken.

De rijkste man ter wereld heeft een flink deel van zijn 125 miljard over om de ware toedracht bloot te leggen en het onderzoek voort te zetten. “Ja, we weten wie de beelden heeft doorgegeve­n”, klinkt het. “Die gegevens zijn intussen overgemaak­t aan onze advocaten. Maar we weten nog niet wat daarna gebeurde en waarom.” En dus zal de machtsstri­jd nog wel even doorgaan.

 ?? FOTO REUTERS ?? Amazon-CEO Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie in 2018.
FOTO REUTERS Amazon-CEO Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie in 2018.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium