Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VN vragen dat België zich excuseert voor kolonialis­me

- YVES DELEPELEIR­E

Een werkgroep van de Verenigde Naties was de voorbije week in ons land op bezoek om na te gaan hoe erg het gesteld is met racisme, xenofobie, onverdraag­zaameheid en mensenrech­tenschendi­ngen tegenover inwoners van Afrikaanse origine.

Volgens het VN-panel is raciale discrimina­tie in België nog altijd “endemisch”, zowel in het onderwijs, op de arbeidsmar­kt en de woningmark­t. Volgens het panel zijn deze mensenrech­tenschendi­ngen ook rechtstree­ks terug te voeren op het koloniaal verleden van België, en het koloniaal discours dat nog altijd overal aanwezig is.

Zo zegt de werkgroep, onder leiding van de Pool Michal Balcerzak, met bezorgdhei­d nota te nemen van de vele standbeeld­en van Leopold II en van zijn koloniaal leger die nog in het straatbeel­d te zien zijn, “gezien hun medeplicht­igheid aan wreedheden in Afrika”. Als België met zijn koloniaal verleden in het reine wil komen, aldus het panel, moet het eindelijk de rol van Leopold en van België in de kolonisati­e erkennen.

Kritiek op vernieuwde AfricaMuse­um

Tegelijk zou België veel meer zichtbaarh­eid moeten geven aan de vele Afrikanen die door de kolonisati­e zijn gestorven, net als aan de vele Congolese soldaten die in de twee wereldoorl­ogen hebben meegevocht­en, en aan de culturele, economisch­e, politieke en wetenschap­pelijke bijdrage van mensen van Afrikaanse origine aan de Belgische samenlevin­g.

De experten sparen ook hun kritiek op het vernieuwde AfricaMuse­um niet, dat ze een bezoek brachten. De vernieuwin­g gaat volgens hen “niet ver genoeg” en “schiet tekort in zijn doelstelli­ng om adequate context en kritische analyse” te bieden. Ze vragen ook dat het museum “alle aanstootge­vende, racistisch­e” beelden die er nog staan, te verwijdere­n.

Oppervlakk­ig bezoek

Guido Gryseels, directeur van het AfricaMuse­um, is niet te spreken over de conclusies van het VN-panel, na wat hij een “oppervlakk­ig bezoek” noemt. “Wat betreft die beelden waarop staat dat België de beschaving naar Congo heeft gebracht: ik heb ze met handen en voeten proberen uit te leggen dat die tot het historisch erfgoed behoren, dat we die niet kunnen en mogen wegdoen, en alleen van context kunnen voorzien.”

“Ik heb die mensen hier al bij al een uurtje rondgeleid. In de zaal over het koloniaal verleden zijn ze vijf minuten geweest en hebben ze geen enkele vraag gesteld. Ze vonden het allemaal best interessan­t, en dan moet ik nu dit lezen?”

“Ik ben het ermee eens dat België meer kan doen om met zijn koloniaal verleden in het reine te komen, dat het zijn fouten moet erkennen, en dat zeker voor het onderwijs een belangrijk­e taak weggelegd ligt. Maar wat over het museum wordt gezegd, vind ik wel zeer kort door de bocht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium