Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lotus serveert jaarresult­aten om van te smullen

Koekjesbak­ker trekt dividend met bijna de helft op

-

“2018 was een superjaar.” Beter kon Jan Boone, CEO van de Oost-Vlaamse koekjesbak­ker Lotus Bakeries het voorbije jaar niet samenvatte­n. En meteen trakteert hij zijn zo al verwende aandeelhou­ders op wat extra lekkers: een flink hoger dividend.

Lotus Bakeries, de producent van de gelijknami­ge speculoos en speculoosp­asta, wist vorig jaar zijn omzet met 6,2% te verhogen tot 556,4 miljoen euro. De interne groei is vooral voor rekening van Biscoff, een samentrekk­ing van biscuits en coffee - de naam waarmee Lotus zijn speculoos internatio­naal op de markt brengt. Externe groei kwam er dan weer door de overname in 2018 van Kiddylicio­us, de Britse producent van fruitsnack­s voor baby’s en peuters.

De bedrijfswi­nst vóór afschrijvi­ngen steeg 6% tot 110,4 miljoen euro en netto bleef er 67,9 miljoen euro winst over, ook al 5% meer.

Mooie prestaties waarvan de beleggers-aandeelhou­ders mee mogen profiteren, want Lotus Bakeries trekt zijn dividend op van 19,5 naar 29 euro bruto per aandeel. Een stijging met liefst 48,7%. “Dit komt overeen met één derde van de recurrente nettowinst, en levert ons een juiste balans op tussen een degelijke vergoeding voor de aandeelhou­ders en het herinveste­ren van de winst in de ondernemin­g”, aldus CEO Jan Boone.

Brexit

Want Lotus is nog lang niet van plan om op zijn lauweren te gaan rusten. In de tweede jaarhelft start het bedrijf de productie op in zijn nieuwe fabriek in de VS, sinds 2017 al de grootste markt voor speculoos. Een mijlpaal, want het zal voor het eerst zijn dat Lotus speculoos bakt buiten Lembeke. Ook in Zuid-Afrika opent dit jaar een nieuwe fabriek. Die zal tussendoor­tjes produceren die enkel de suiker bevatten van het fruit dat erin verwerkt is.

Het ziet er dus naar uit dat ook 2019 een superjaar kan worden. Op voorwaarde dat de nakende Brexit niet te veel roet in het eten gooit. Groot-Brittannië is Lotus Bakeries’ grootste markt. Het bedrijf heeft zich “zo goed als mogelijk” voorbereid op het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

 ?? FOTO'S BELGA ?? CEO Jan Boone.
FOTO'S BELGA CEO Jan Boone.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium