Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moet het Delwaidedo­k van naam veranderen?

-

Leopoldlei = Belgiëlei

Uiteraard moet er een nieuwe naam voor het Delwaidedo­k komen. Wanneer de waarheid aan het licht komt, moet daar toch iets mee gedaan worden? Als uitkomt dat een kampioen zijn titels behaalde met doping, worden die toch ook ingetrokke­n? En de Leopoldlei in Antwerpen is toch ook ooit veranderd in Belgiëlei? Of zijn we dat al vergeten?

JOHN VAN DER DUSSEN EDEGEM

Carnotstra­at?

En wat doen we dan met bijvoorbee­ld de Carnotstra­at, genoemd naar Lazare Carnot, een generaal in het leger van Napoleon Bonaparte. Die werd in 1814 naar Antwerpen gestuurd om de opmars van de Engelse en Pruisische legers te stoppen. Een van de technieken van Carnot was het platbrande­n van volledige wijken. Delen van het Kiel en Berchem werden daardoor in de as gelegd. Die straat moet dan volgens mij ook maar hernoemd worden. En zo wordt het wellicht een carrousel zonder einde.

LEO VAN RILLAER DEURNE

Niet onpartijdi­g

Hun reactie is terecht, maar we moeten wel onthouden dat België niet echt onpartijdi­g is geweest tijdens WO II. Dat moeten we blijven in herinnerin­g brengen en niet in een of andere doofpot proberen te steken.

REBECCA DB ANTWERPEN

Evident

Iemand die zulke misdaden op zijn kerfstok heeft verdient het niet om een straat, een dok of een pleintje te krijgen met zijn naam op. De geschieden­is moet niet gewist worden, maar dat houdt natuurlijk niet in dat iemand, die de moord op mensen bewust mee mogelijk gemaakt heeft, geëerd moet worden. Voor mij is dat de evidentie zelve, niet?

MARC SMET MERKSEM

Historisch perspectie­f

Heeft Delwaide fouten begaan? Ja, maar ... bekijk het in de tijdgeest en in het historisch perspectie­f. Bovendien heeft deze oorlogsbur­gemeester ook veel onheil voorkomen. Wij schrappen toch ook Caesar, Clovis, Karel de Grote en Filips II niet uit de geschieden­is niettegens­taande zij een massa doden, zelfs een genocide op hun geweten hebben. Tot 1943 waren heel wat landgenote­n, maar ook vele Europeanen ervan overtuigd dat zij in het Derde Rijk nog lang moesten zien te overleven. Zij probeerden er het beste van te maken. Natrappen is puur ideologisc­he manipulati­e en intellectu­eel oneerlijk.

GEORGES KÜSTER MERKSEM

Schandvlek

Indien de rol van Leo Delwaide tijdens de oorlog, zoals beschreven wordt door rector Herman Van Goethem, effectief bewezen kan worden aan de hand van objectieve feiten en getuigenis­sen, dan zou het een regelrecht­e schande zijn indien het havendok zijn huidige benaming zou mogen houden. Het zou dan niet langer een eer zijn voor de familie Delwaide … maar eerder een schandvlek.

ETIENNE KUSÉ ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium