Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest kleurt de Grammy’s

Lady Gaga en Childish Gambino grote winnaars van belangrijk­ste muziekprij­zen

- DENNIS VAN GOETHEM

De Grammy Awards, de belangrijk­ste muziekprij­zen ter wereld, hebben hun reputatie weer alle eer aangedaan. In de nacht van zondag op maandag kwamen de verwachte namen uit de enveloppe in Los Angeles, met vier beeldjes voor Childish Gambino en drie voor Lady Gaga. Zoals steeds vielen de grootste verrassing­en en statements op en naast het podium te rapen.

Kinderen eren Chris Cornell

Chris Cornell, de overleden frontman van Soundgarde­n, won postuum de Grammy voor beste rockoptred­en. Zijn zoon en dochter namen de trofee in ontvangst en zorgden voor een emotioneel eerbetoon. De 14-jarige Toni Cornell droeg een T-shirt met de beeltenis van haar vader.

Gekke jurken op rode loper

Naar goede gewoonte niets dan extravagan­te outfits op de rode loper. Vooral de relatief onbekende zangeres Joy Villa viel op met een jurk die de muur van Trump moest voorstelle­n. Cardi B., die als eerste vrouwelijk­e artieste ooit de prijs voor beste rapalbum kreeg, kwam verkleed als het schilderij De geboorte van Venus van de Italiaanse schilder Sandro Botticelli. Katy Perry, Post Malone en Kylie Jenner kozen voor opvallende roze outfits.

Drake uit de ether gehaald

Drake beklom wel het podium om het beeldje voor beste rapnummer op te halen, maar in zijn speech haalde hij uit naar de organisato­ren van de Grammy’s. “Dit soort shows heb je niet nodig”, zei de Canadees. “Een artiest heeft al gewonnen als fans de liedjes woord voor woord meezingen.” Halfweg de toespraak schakelde de regisseur over naar reclame. Volgens een woordvoerd­er van de Grammy’s leek het alsof Drake uitgesprok­en was, omdat hij even pauzeerde.

En plots was daar Michelle Obama

De grootste verrassing van de avond kwam van Michelle Obama. Zij stapte tijdens de show plots uit de coulissen met presentatr­ice Alicia Keys en Lady Gaga, Jada Pinkett Smith en Jennifer Lopez. De ex-first lady gaf een speech over het belang van muziek en hoe het haar altijd geholpen heeft om haar verhaal te vertellen. “Of we nu van country, rap of rock houden, muziek helpt ons onze gevoelens te delen. Het helpt ons naar elkaar te luisteren en elkaar uit te nodigen.”

Winnaars dagen niet op

Met vier Grammy’s voor zijn protestson­g This is America werd Donald Glover ofte Childish Gambino de grote slokop van de avond. Maar de rapper en acteur kwam zijn prijzen niet ophalen, uit protest tegen het gebrek aan diversitei­t op de Grammy’s. Ariana Grande, die haar eerste Grammy won, stuurde haar kat na een ruzie met de organisati­e over haar geplande optreden. Ook Drake en Kendrick Lamar weigerden op te treden.

 ??  ?? De verrassing van de avond was het ‘optreden’ van Michelle Obama, geflankeer­d door Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys en Jennifer Lopez.
De verrassing van de avond was het ‘optreden’ van Michelle Obama, geflankeer­d door Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys en Jennifer Lopez.
 ?? PHOTO NEWS FOTO ?? Cardi B.
PHOTO NEWS FOTO Cardi B.
 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO REUTERS ?? Joy Villa.
FOTO PHOTO NEWS FOTO REUTERS Joy Villa.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Katy Perry.
FOTO PHOTO NEWS Katy Perry.
 ?? FOTO AFP ?? De 14-jarige Toni eert haar overleden vader Chris Cornell.
FOTO AFP De 14-jarige Toni eert haar overleden vader Chris Cornell.
 ?? FOTO AFP ?? Drake.
FOTO AFP Drake.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium