Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door Marsin neer te schieten, hebben ze de kip met de gouden eieren geslacht”

-

Gerecht en federale politie azen al jaren op ‘peetvader’ Bayram Y., het criminele zwaargewic­ht van de Assyrische clan uit het district Beytusseba­p Oost-Turkije. De man van het Stuivenber­gplein kan zelfs rekenen op steun van het Erdoganreg­ime.

De verdachten die gisteren werden opgepakt in het grote onderzoek naar drugssmokk­el, wapenhande­l, witwassen en corruptie hebben bijna allemaal dezelfde achternaam: Y.

De familie Y., of beter de clan Y., komt uit het bergdorpje Geznakh, in het district Beytusseba­p in Oost-Turkije. De clan behoort tot de zogenaamde Turks-Assyrische christenen, een bevolkings­groep die zwaar geleden heeft onder de verdrukkin­g van het Turkse regime én de Koerdische machthebbe­rs in het oosten van Turkije. Als gevolg van de oorlog tussen de Turkse staat en de Koerdische opstandeli­ngen zijn vele Turks-Assyrische families naar België gevlucht als politiek vluchtelin­g.

De Yaramis-clan uit Geznakh/ Beytusseba­p kwam grotendeel­s in Antwerpen terecht. Anders Assyrische christenen vonden onderdak in Brussel of Mechelen. Melikan Kucam, boegbeeld van de Assyrische Turken in Mechelen, is getrouwd met een telg van de Yaramis-clan uit Geznakh, die hun tenten in Antwerpen hebben opgeslagen.

“De Assyrische Turken in Antwerpen hebben geen al te beste reputatie binnen de eigen gemeenscha­p”, zegt een politiebro­n. “Zonder te willen veralgemen­en: de deftige mensen uit die gemeenscha­p zouden vooral in Brussel terechtgek­omen zijn, de meer criminele elementen verhuizen doorgaans naar Antwerpen, omdat ze in Brussel niet zo welkom zijn. Ze worden daar wat met de nek aangekeken.”

Leden van de Y-clan doken in het verleden geregeld op in de misdaadrub­rieken van de kranten. Geweldpleg­ing, fraude, drugssmokk­el, wapens. De ex-vrouw van drugsmokke­laar Frank “De Tank” draagt de naam Y. en is verre familie van de verdachten die gisteren van hun bed werden gelicht. Haar broer Patrick Y. was dan weer de rechterhan­d van Frank “De Tank”.

DP World

Leden van de familie Y. wonen

vooral in de Stuivenber­gwijk in Antwerpen-Noord en in Deurne. De Stuivenber­gwijk wordt weleens het territoriu­m van Bayram Y. genoemd. Bayram Y. is zowat het criminele kopstuk binnen de familie. In het verleden dook zijn naam op in dossiers van wapenhande­l en heroïnehan­del, maar enkele jaren geleden maakte hij plots pijlsnel carrière in de coke-

handel via de haven van Antwerpen. Bayram Y. had volgens ingewijden immers een instrument dat niemand had. Een soort laissez-passer op de gigantisch­e containert­erminal van DP World, aan het Deurganckd­ok, waar veel containers uit Zuid-Amerika worden gelost.

Dat instrument: zijn neef Marsin Y., die zich had weten op te wer- ken tot hoofd van de planning bij DP World. Op de containert­erminal kon dus geen container aankomen of worden verplaatst of Marsin Y. was ervan op de hoogte of had er zijn goedkeurin­g voor gegeven.

Alles volgen op laptop

Om cocaïne met succes van de containerk­aaien te smokkelen, moet je weten waar de container staat waarin de drugs werden verstopt. Marsin Y. had, als baas van alle planners, toegang tot die informatie.

Een bron: “Marsin kon alle containerb­ewegingen thuis volgen vanaf zijn laptop. Als er ladingen me cocaïne arriveerde­n op kaai 1700, dan kon hij die container moeiteloos opsporen en op een gunstige plaats zetten. Aanvankeli­jk verhuurde Bayram Y. de diensten van zijn neef aan andere groepen die met uithalinge­n van drugs bezig waren. Maar na verloop van tijd begon hij mee te investeren in partijen cocaïne.”

Andere criminele groepen beschikten overigens ook over corrupte contacten bij DP World, maar die planners moesten op hun beurt aankloppen bij hun baas om een container klaar te zetten voor uithaling. “Zonder de familie Y. kon er niks meer bij DP World. Ze had in feite een monopolie op die kaai.”

Bijnaam: ‘Buik’

In augustus 2017 kon de douane 1 ton cocaïne onderschep­pen op kaai 1700. Het ging om pakketten drugs van drie afzonderli­jke groepen. De uithaling liep in het honderd omdat Marsin Y. het systeem van DP World had platgegooi­d voor de andere planners. “Het milieu was razend”, zegt een bron in drugskring­en. “Drie groepen waren veel geld kwijt door hem. Ze waren de dominantie van de familie Y. beu.”

Kort na de vangst werd Marsin Y. in Schoten onder vuur genomen, terwijl hij zijn hond uitliet. Hij raakte gewond, maar overleefde de aanslag. Wraak van andere groepen? Bij de federale politie houdt men er ernstig rekening mee dat de aanslag uit de eigen familie kwam. “Marsin zou transporte­n achter de rug van Bayram om hebben gedaan. De bijnaam van Marsin in het milieu was Buik. Omdat hij altijd honger had naar meer. Bayram, die zelf ook een enorme honger naar geld had om zijn gokpraktij­ken te bekostigen, zou zijn neef duidelijk hebben willen maken wie de baas was in de familie”, aldus een goedingeli­chte bron.

Steun van Erdogan?

De aanslag zette Marsin Y. wel vol in de schijnwerp­ers van politie en gerecht. Ook zijn werkgever DP World beseft dat Y. wellicht niet alleen slachtoffe­r was. “Wie er ook achter de aanslag op Marsin zat. Door hem neer te schieten, hebben ze de kip met de gouden eieren geslacht.”

Bayram bleef gewoon rondlopen in Antwerpen-Noord. Wie hem wou spreken, moest naar het terras van restaurant Mevlana. Daar hield hij audiëntie. De afgelopen zomer zag de federale politie hoe hij de kopstukken van een Marokkaans­e groep ontving. Enkele weken later ontplofte er op het terras van Mevlana een handgranaa­t. “Bayram laat zich sindsdien niet meer zien”, klinkt het.

Bayram zou naar Turkije zijn vertrokken. Daar zou hij enorme investerin­gen hebben gedaan in de toeristisc­he sector. Ook het parket vermoedt dat de clan Y. drugsgeld pompte in hotels in Turkije. Bayram zou ook een bevoorrech­te relatie hebben met het Erdogan-regime. “Na de coup heeft hij financieel bijgedrage­n bij de heropbouw van de luchthaven van Istanboel”, luidt het in politionel­e kringen. “Het regime zou hem daar zo erkentelij­k voor zijn geweest dat hij kan rekenen op een soort diplomatie­ke status. Lees: hij geniet beschermin­g.”

 ?? FOTO RR ?? Bayram Y., het criminele kopstuk binnen de familie.
FOTO RR Bayram Y., het criminele kopstuk binnen de familie.
 ?? FOTO RR ?? Marsin Y. in de haven. Hij draagt de bijnaam ‘de Buik’, omdat hij altijd honger zou hebben naar meer.
FOTO RR Marsin Y. in de haven. Hij draagt de bijnaam ‘de Buik’, omdat hij altijd honger zou hebben naar meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium