Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is niet omdat de pil gratis is, dat ze ook wordt gebruikt

Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen bestuderen anticoncep­tiegebruik bij meisjes en jonge vrouwen

- SYLVIA MARIËN

Meisjes die recht hebben op verhoogde tegemoetko­ming - en dus weinig of niets betalen voor voorgeschr­even anticoncep­tie, nemen juist minder vaak de pil dan wie dat recht niet heeft. Dat blijkt uit een studie van Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen.

meisjes en jonge vrouwen in ons land krijgen vanuit de verplichte ziekteverz­ekering tot 21 jaar een extra terugbetal­ing van drie euro per maand voor anticoncep­tie op voorschrif­t - de pil, pleisters of een spiraal bijvoorbee­ld. Daarnaast zijn er ziekenfond­sen die ook na 21 jaar een extra tegemoetko­ming geven. Dat maakt anticoncep­tie heel goedkoop, soms zelfs gratis, waarmee de overheid ongewenste zwangersch­appen wil voorkomen.

Het gebruik van anticoncep­tie stijgt met de leeftijd, naarmate ze meer seksueel actief worden dus: een op de twintig meisjes van 14 jaar, de helft van de 18-jarigen, bijna twee op de drie bij de 20-jarigen. Maar er is wel een verschil naargelang de socio-economisch­e status van meisjes en jonge vrouwen, blijkt nu uit een studie van vijf Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen met in totaal twee miljoen leden. Zij die recht hebben op verhoogde tegemoetko­ming (RVV) gebruiken minder vaak voorgeschr­even anticoncep­tie dan zij die dat recht niet hebben. Wie recht heeft op RVV, betaalt minder voor gezondheid­szorg en heeft ook andere financiële voordelen. Het zijn vaak mensen met een leefloon of OCMW-steun, invalidite­it, of eenouderge­zinnen. Ze betalen bijvoorbee­ld 1 euro voor een consultati­e bij de dokter en minder remgeld voor medicatie. Maar dat ze de pil of een ander middel dus gratis kunnen krijgen, wil niet zeggen dat ze die ook gebruiken.

Drempel of eigen keuze?

Bij Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen hebben ze het over meisjes en jonge vrouwen uit “kwetsbare milieus”. “Onze gegevens lijken er op te wijAlle

zen dat zij minder voorgeschr­even anticoncep­tie gebruiken (over condoomgeb­ruik gaat dit niet, red.) en meer risico lopen om zwanger te worden”, zegt Murielle Lona, “2,2% van de jonge vrouwen met het RVVstatuut werd in 2016 zwanger, tegenover 0,7% zonder het statuut. Jonge vrouwen met RVV laten ook minder vaak een geplande abortus uitvoeren.”

Waarom jonge vrouwen met RVV minder anticoncep­tie gebruiken, ondanks het feit dat er geen financiele drempel is, weten de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen niet. Volgens Katrien Vermeire van Sensoa, het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid, kunnen er verscheide­ne redenen zijn: “Er kunnen andere dan financiële drempels zijn om aan die anticoncep­tie te geraken, een zwangersch­ap kan een manier zijn om uit een situatie te geraken, of het kan juist een bewuste keuze zijn om jong aan kinderen te beginnen.”

De Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen wijzen met hun studie nu op het belang van een goede seksuele opvoeding, thuis en op school. En specifiek pleiten ze voor die “kwetsbare” doelgroep op het versterken van het vermogen om gezondheid­sinformati­e op te zoeken en te begrijpen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium