Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man die afval in goud veranderde verloor hart aan Berlaars gehucht

Kasteelhee­r Leo van Gansewinke­l (80) overlijdt in Zwitserlan­d aan gevolgen van val

-

Kasteelhee­r en bekende Nederlande­r Leo van Gansewinke­l (80) is dinsdag overleden. De man werd één van de rijkste Nederlande­rs toen hij zijn gelijknami­ge afvalbedri­jf verkocht. Hij resideerde in Zwitserlan­d, maar had sinds enkele jaren ook een verblijf in het Berlaarse gehucht Gestel. Op korte tijd kon hij er de harten van de mensen veroveren.

Gansewinke­l begon vijftig jaar geleden met afval op te halen in Nederlands-Limburg. Zijn bedrijf Van Gansewinke­l groeide uit tot een multinatio­nal die duizenden mensen tewerkstel­de en 1 miljard euro omzet per jaar draaide. In het Berlaarse gehucht Gestel leerden ze de persoon Leo van Gansewinke­l kennen eind 2015, toen bekend raakte dat hij het Hof van Rameyen had gekocht. Het met slotgracht­en omringde kasteel van achthonder­d jaar oud staat bekend als één van de duurste en meest sprookjesa­chtige van het land.

De Nederlande­r woonde in het Zwitserse Luzern en had ook een optrekje aan de Spaanse costa’s. Vooral in de weekends vertoefde hij graag in Gestel, waar hij kosten noch moeite spaarde om het kasteel in perfecte staat te brengen. “Ik geniet hier enorm van de natuur en de rust”, verklaarde hij.

Maar eind vorig jaar kreeg hij ernstige gezondheid­sproblemen. “Hij sukkelde al enige tijd met zijn gezondheid als gevolg van complicati­es opgelopen bij een val in november in Zwitserlan­d. Hij overleed dinsdagoch­tend om 4.30u in Luzern, vlak bij zijn woonplaats Meggen”, zegt zoon Rob van Gansewinke­l.

Ontspannen in Berlaar “Hij leefde vooral in Zwitserlan­d, maar kwam ook graag ontspannen in zijn kasteel in Ber-

laar. Verder was hij iemand die dol was op zijn hondjes. Hij heeft altijd teckels gehad. Hij was een heel gewoon iemand, die bijvoorbee­ld graag iets ging drinken in zijn stamcafé in Maastricht.”

Hekel aan snobs

Aandacht rond zijn persoon meed Leo van Gansewinke­l zoveel hij kon. Op het feestje voor de historisch­e verkoop van zijn bedrijf twaalf jaar geleden bleef hij zelfs afwezig. En tegen vrienden zei hij geregeld dat de volgende keer dat hij in de krant zou komen, het met zijn doodsberic­ht zou zijn. De Nederlands­e pers schreef gretig over de steenrijke Nederlande­r, Gansewinke­l hield af.

In zijn geboortedo­rp Maarheeze was hij zeer gewaardeer­d, maar dat stak af tegen de manier waarop hij elders in Nederland bekeken werd, toch in de media. De Nederlands­e fiscus viel in 2014 bij hem binnen voor vermeend gesjoemel. “Mijn goede naam werd helemaal door het slijk gehaald. Nadien is de zaak zonder gevolg geseponeer­d, maar het kwaad was geschied”, zei hij daarover. Negen jaar geleden liet hij zich naturalise­ren tot Belg. Ook zijn partner Dominique is een Belgische.

Van Gansewinke­l koos voor een

maar Van journalist­en

leven buiten de schijnwerp­ers, tot hij vorige zomer uw krant uitzonderl­ijk toeliet voor een rondleidin­g in zijn vernieuwde kasteel. Daar liet hij zich kennen als iemand die vooral ‘gewoon’ wilde zijn. Hij at het liefst gewone kost en verkoos een streekbier­tje boven een duur glas wijn. Van Gansewinke­l woonde dan wel in uitzonderl­ijke luxe, hij had een grondige hekel aan snobs.

Hij was dan ook van gewone afkomst. ‘De afvalboer’, werd hij in het begin smalend genoemd toen hij met een tweedehand­se vrachtwage­n rondtoerde. Maar door als pionier afval te recycleren in plaats van te verbranden veranderde hij afval spreekwoor­Van

delijk in goud. De afvalboer werd een afvalkonin­g. Trakteren op mosselen

De sympathie voor de gewone man liet hij ook in Gestel merken. Ongetwijfe­ld één van de hoogtepunt­en van zijn verblijven in Gestel was toen hij het hele dorpje uitnodigde om te komen eten op het kasteeldom­ein. Van Gansewinke­l trakteerde op mosselen. “Ik maak hier deel uit van een gemeenscha­p en ik wil de mensen leren kennen”, zei hij.

Heel Gestel glunderde die dag op een historisch­e foto aan het kasteel. Historisch, want in de achthonder­d jaar dat het kasteel er staat, was dat allicht nog nooit gebeurd. De dorpsgenot­en waren lyrisch over het unieke gebaar. “Geweldig dat we hier eens mogen komen kijken. Alles ligt er piekfijn bij”, klonk het. Een 4-jarig meisje sprak de kasteelhee­r spontaan aan met zijn geuzennaam ‘afvalkonin­g’. Van Gansewinke­l lachte smakelijk en ging met haar op de foto. Ook het jaarlijkse dorpsfeest bezocht hij. Hij verloor zijn hart aan Gestel, maar veroverde op zijn eigen manier ook de harten van de bewoners.

Op zijn 80ste zat hij nog vol plannen. Zo wilde hij graag muzikale spektakels organisere­n op zijn kasteeldom­ein en wou hij de buitenste randen van het domein publiek toegankeli­jk maken.

Het kasteel is in eigendom van de familiehol­ding De Raekt, die is opgericht na de verkoop van het afvalbedri­jf. “Ook de rest van de familie komt graag in Gestel. We hebben nog niet nagedacht over wat de rol van onze familie in de toekomst zal zijn voor het kasteel”, zegt zoon Rob.

De uitvaart vindt na het weekend plaats in Zwitserlan­d.

Rob van Gansewinke­l

Zoon van Leo

‘‘Hij was een heel gewoon iemand die graag iets ging drinken in zijn stamcafé in Maastricht.’’

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Leo van Gansewinke­l en zijn partner Dominique nodigden eind vorig jaar nog heel Gestel uit voor een mosselsoup­er: het was de man ten voeten uit.
FOTO JOREN DE WEERDT Leo van Gansewinke­l en zijn partner Dominique nodigden eind vorig jaar nog heel Gestel uit voor een mosselsoup­er: het was de man ten voeten uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium