Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De stakers hebben gelijk, maar ...

- Dirk Hendrikx Redacteur

In een land dat stil lag gisteren klonken de discussies over hoeveel werknemers mogen verdienen des te luider. U kent de riedels intussen wel. De regering en de bedrijven vinden dat onze koopkracht genoeg stijgt door de tax shift en de indexverho­ging. Een loonsverho­ging daar nog bovenop met meer dan 0,8% zou onze concurrent­iepositie te zeer verzwakken. De vakbonden vinden dat het beter kan vanwege de mooie jaren die bedrijven achter de rug hebben. Een deel van die winst zou moeten doorsijpel­en naar de werknemers.

Beide partijen hebben gelijk in hun vertrekpun­t: de koopkracht is effectief toegenomen, en de winsten van bedrijven zijn ook verschille­nde jaren na mekaar riant geweest.

“Ja maar”, zeggen ze dan bijvoorbee­ld bij Unizo, “bedrijven geven winstreser­ves niet aan de aandeelhou­ders maar zetten ze opzij om te investeren in de digitalise­ring.” De bonden zeggen dan weer dat de werknemers een deel van de koek moeten krijgen, “niet slechts de kruimels”.

Als je het bekijkt op langere termijn hebben de vakbonden nog meer een punt. In de voorbije twintig jaar is volgens economen een geleidelij­k groter deel van het nationaal inkomen naar het kapitaal gegaan (aandeelhou­ders, investerin­gen ...) en een kleiner deel naar de werknemers. In Amerika was dat nog veel scherper het geval dan bij ons, stelt de Leuvense econoom André Decoster. De evolutie is volgens Koen De Leus van BNP Paribas Fortis het gevolg van de globaliser­ing en de digitalise­ring, die de positie van de werknemer hebben verzwakt.

Maar dan komt de hamvraag: je mag de lonen in België niet los zien van die in andere landen. Hoe groot is de marge voor je bedrijven weer met een voor iedereen nadelige loonhandic­ap opzadelt? Vast staat dat de loonstijgi­ngen in Duitsland en Nederland iets hoger liggen dan 0,8%.

De discussie wordt dan snel ideologisc­h: kies je meer voor het liberale, kapitalist­ische model – hoe sterker de bedrijven, hoe beter voor iedereen – of voor meer verdeling?

Het signaal van de algemeen opgevolgde staking was sterk en duidelijk gisteren. Het ging overigens over meer dan lonen. Minstens zo vaak klagen werknemers zaken als stress, werkdruk en pensioenre­geling aan. Het is nu wachten op het volgende signaal, dat van de kiezer op 26 mei.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium