Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele land lagplat

Succes volgens bonden, ‘broodroof’ volgens Voka

- JAN STASSIJNS

De nationale stakingsda­g van woensdag heeft nagenoeg het hele land stilgelegd. Een groot succes volgens de vakbonden. Voka zegt het tegendeel. “Een minderheid heeft de meerderhei­d belet om haar boterham te verdienen”, zegt Luc Luwel van Voka

Vliegtuige­n bleven aan de grond, bussen en trams waren er amper te bespeuren en ook het treinverke­er was zwaar verstoord. In de Antwerpse haven draaiden de chemiebedr­ijven op minimale bezetting, sluizen werden niet bediend en tientallen schepen moesten wachten om de haven in of uit te varen.

En niet alleen de havenbedri­jven leden onder de staking. Volgens een bevraging van Voka Antwerpen-Waasland is bij acht op de tien bedrijven de productie sterk teruggelop­en. “De staking was dus een groot succes”, klinkt het bij christelij­ke en socialisti­sche vakbonden ACV en ABVV.

De oorzaak van de hinder was te wijten aan problemen met toeleverin­gen (34%), medewerker­s die te laat of niet op het werk geraakten (29%) en medewerker­s die moesten thuisblijv­en omwille van de opvang van kinderen (11%).

“Meerderhei­d staakt niet”

Uit diezelfde bevraging blijkt dat er in zeven op de tien bedrijven niemand staakte. “Ik kan me dus niet van de indruk ontdoen dat een minderheid gisteren een meerderhei­d belette om haar boterham te verdienen”, zegt Luc Luwel, gedelegeer­d bestuurder bij Voka. “De kans is reëel dat heel wat werknemers een dag loon zullen verliezen, ondanks hun bereidheid om te werken.”

De vakbonden maken een heel andere analyse. Zij zijn tevreden over het verloop in de provincie Antwerpen. “Wie de piketten heeft bezocht en met de actievoerd­ers heeft gesproken, weet wat er bij de werknemers leeft”, zegt Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV Antwerpen. Volgens Schoeters zijn er weinig werkwillig­en de stakingspo­sten gepasseerd. “De regio Antwerpen lag, net als het hele land, stil.”

In de Antwerpse haven kon gisterenav­ond vanaf 19u gestart worden met het inhalen van de opgelopen achterstan­d. “Dat is het moment dat de shiftwisse­l van de sluiswacht­ers gebeurt”, zegt Annelies Nauwelaert­s van het Havenbedri­jf Antwerpen. “Die inhaalbewe­ging is op dat moment nog niet op volle kracht, want de havenarbei­ders staken nog tot donderdago­chtend.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De treinperro­ns bleven gisteren nagenoeg leeg.
FOTO VICTORIANO MORENO De treinperro­ns bleven gisteren nagenoeg leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium